Astronomové objevili svět podobný Zemi se třemi červenými slunci

Planeta byla objevena pomocí výzkumu NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite / ESO
Exoplanety, tedy planety obíhající kolem jiné planety než je Slunce, sledují úzkou oběžnou dráhu kolem největší ze tří hvězd. Nový svět byl spatřen při výzkumu NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite. Detekce planet v trojhvězdných systémech je velmi komplikovaná.

Astronomové objevili svět podobný Zemi se třemi rudými slunci - z nichž jedno vypadalo na obloze skutečně neobyčejně - bylo vzdálené pouhých 22,5 světelných let od Země. 

Krouží kolem sebe v komplexních drahách. Planeta byla objevena během výzkumu NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), který byl spuštěn v roce 2018, aby našel nové světy kolem sousedních hvězd.

Popsaný svět spatřila astronomka Jennifer Wintersová z Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku a její kolegové, když hledali periodické tlumení světla z hlavní hvězdy ve chvíli, kdy planeta před ní opakovaně procházela či přecházela. Planeta, která byla pojmenována LTT 1445Ab, obíhá poblíž primární hvězdy na jedné desetině vzdálenosti mezi Sluncem a Merkurem. „Stojíte v mimozemském světě, vidíte v dálce jedno velké oranžové slunce a dvě mnohem menší oranžovo-červená slunce,“ říká Dr. Wintersová. „Primární hvězda vypadala na obloze opravdu velká. Je to skutečně blízko,“ dodala. Ostatní dvě hvězdy jsou mnohem dále. Vypadají asi stokrát jasnější než Venuše a na obloze budí dojem stejné velikosti. 

V současné době si vědci nejsou jisti, kdy a jak se tři slunce vynořila, pokud by se dívali z povrchu LTT 1445Ab. Není totiž jasné, pod jakým úhlem nebo rychlostí se exoplaneta otáčí. V budoucnu však bude možné rozeznat orbit tří hvězd. K dnešnímu dni je LTT 1445Ab druhou nejbližší exoplanetou od Země spatřenou pomocí metody detekce tranzitů - a nejbližší, která obíhá kolem trpasličí hvězdy. Přestože je planeta čerstvě objevena, vědci věděli o třech hvězdách po celá desetiletí. „Důvod, kvůli kterému jsme dosud pravděpodobně LTT 1445Ab dosud nenašli, je ten, že je obsažen v tomto trojím systému,“ řekla doktorka Wintersová. 

Více hvězd ve stejném systému - a v důsledku toho i další potenciální zdroje světla - to vše totiž může velmi ztěžovat výběr signálu transcendující planety. Doktorku Wintersovou  přitahoval tento tříhvězdový systému kvůli jejímu výzkumu zaměřenému na trpasličí hvězdy, které donedávna lovce exoplanet příliš nezajímaly.

Tyto druhy hvězd procházejí dlouhým obdobím dospívání, ve kterém jsou vysoce aktivní a emitují značné množství záření. „Zatím nevíme, zda atmosféry planet jsou schopny přežít vysoce radiační prostředí trpaslíka M, když je opravdu mladý, takže to bude úžasná příležitost to prostudovat,“ říká doktorka Wintersová. Jak planeta prochází před hostitelskou hvězdou, je podsvícena světlem této hostitelské hvězdy a díky tomu můžeme studovat typy molekul, které jsou v její atmosféře, tedy pokud má atmosféru. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama