V pařížské ZOO představí již zítra organismus bez mozku, zato se 720 pohlavími

Záhadný organismus nemá mozek, ale je schopen se učit / ZOO Paris
V pařížské ZOO byl vystaven tajemný organismus zvaný blob. Tento sliz nemá mozek, ale disponuje 720 pohlavími, a může se po rozdělení regenerovat. Je schopen se učit a přenášet znalosti mezi dvěma různými organismy svého druhu.

Pařížská ZOO vystavuje tajemný organismus, kterému se říká „blob“ podle hororu z roku 1958, kde mimozemská forma života požírá všechno, co jí přijde do cesty. Vědci tvrdí, že nažloutlý sliz je jednobuněčnou živou bytostí, která vypadá jako houba, ale chová se jako zvíře.

Organismus zvaný vápenka mnohohlavá má 720 pohlaví, pohybuje se bez nohou i bez křídel a dokáže se zregenerovat do dvou minut poté, co je rozříznut na polovinu. Nejnovější exponát Pařížského zoologického parku, který se v sobotu představí veřejnosti, nemá ústa, žaludek, ani oči, ale dokáže detekovat jídlo a strávit ho.

„Blob je živá bytost, která patří k tajemstvím přírody,“ říká Bruno David, ředitel pařížského přírodovědného muzea. „Překvapuje nás to, protože nemá mozek, ale je schopen se učit a pokud spojíte dvě kuličky slizu, tak ta, která se něco naučila, předává své znalosti té druhé,“ vysvětluje David.  

Při experimentu v roce 2016 vědci zjistili, že je možné naučit plíseň překonávat most lemovaný solí, což je látka, která původně plíseň odpuzovala. Dále zjistili, že když zkombinovali slizovou formu života s jinou plísní, která nebyla naučena most překonávat, tato nová dovednost se přenesla i na nový organismus. Proto vědci říkají, že blob je pravděpodobně schopen přenášet znalosti prostřednictvím určitého typu spojení.

Počáteční studie potvrdily existenci jakési „žíly“, která se vytvoří po spojení dvou vzorků. Podle bruno Davida blob určitě není rostlinou, ale zatím odborníci nemají jasno v tom, jestli jde o zvíře či houbu.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama