Extrémní povodně nebo sucho by mohlo vyvolat hospodářskou recesi, jakou jsme ještě nikdy nezažili

Současné finanční trhy neberou v úvahu riziko extrémních přírodních katastrof / Pixabay
Současné finanční trhy nezohledňují riziko, které představují přírodní katastrofy. Odborníci varují, že to pro trhy znamená hrozbu kolapsu.

Pokud se náhle propadnou, celkový dopad na globální ekonomiku může být katastrofální, horší než recese v roce 2008. Odborníci upozorňují, že extrémy počasí mají potenciál vyvolat nejhorší ekonomickou recesi v dosavadní historii.

Podle studie zveřejněné v časopise Nature Energy současné finanční trhy neberou v úvahu riziko extrémních přírodních katastrof, jako jsou povodně a sucha. Výsledkem je, že investorům hrozí náhlý pád, který by zničil globální ekonomiku, ledaže by bylo dopředu přijato opatření ke zmírnění jeho dopadu. Vědci se domnívají, že velká recese z roku 2008 byla tou nejhorší ekonomickou krizí v historii.

Autor studie profesor Paul Griffin z kalifornské univerzity ale řekl: „Pokud trh více nezohlední otázku klimatu, může přijít recese, jakou jsme nikdy předtím nezažili.“ Vysvětlil, že ústředním poselstvím jeho posledního výzkumu je skutečnost, že na trhu s energií existuje příliš mnoho nedoceněných rizik. Právě ta se stala příčinou krize v letech 2007-2008. „Právě teď energetické společnosti nesou velkou část tohoto rizika. Trh musí rizika extrémního počasí lépe posoudit a zahrnout je do hodnoty cenných papírů.“ 

Paul Griffin dále řekl, že například nadměrně vysoké teploty, jaké byly v Evropě a ve Spojených státech loni v létě, mohou být zásadní. Kromě rizika, které představují pro lidské zdraví, mohou také ohrozit obrovské dodávky energie, jako tomu bylo vloni v severní Kalifornii. Tehdy společnost PG&E vypnula dodávky energií téměř 200 000 lidem kvůli nebezpečí požáru.

Extrémní počasí ohrožuje také další služby, jako jsou dodávky vody a doprava. Všechny uvedené faktory zatěžují nejenom lokální hospodářství, ale i to globální. „I přes tato zjevná rizika jsou investoři a správci aktiv pomalí při propojování klimatického rizika s oceňováním firem na trhu. Ztráta majetku je tím, co postihne všechny, ale jak se s tím podniky vyrovnávají? Tyto hrozby mohou narušit celý ekonomický systém,“ vysvětluje Griffin. 

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama