Vědci objevili molekulární kyslík v galaxii, jež je ovšem vzdálená 581 milionů světelných let

Světelné vlny z Markarianu 231 pocházely z kvazi-hvězdného objektu / ESA
Astronomové poprvé identifikovali molekulární kyslík v galaxii nacházející se mimo Mléčnou dráhu. Za objevem stojí tým astronomů z Šanghajské astronomické observatoře.

Vědci identifikovali přítomnost molekulárního kyslíku analýzou světelných vln, které dopadly na Zemi z galaxie Markarian 231, vzdálené od naší planety asi 581 milionů světelných let. Světelné vlny z Markarianu 231 pocházely z kvazi-hvězdného objektu neboli QSO. Vzdálené objekty QSO mají hvězdný vzhled, ale vyzařují světlo, které je posunuté do červené oblasti spektra a letí při nižší vlnové frekvenci, než je obvyklé.

Vzhledem k tomu, že světlo z Markarianu 231 pocházelo z QSO, prošlo díky své nižší vlnové frekvenci zemskou atmosférou bez jakýchkoli deformujících účinků. Čtení světelných vln proběhlo na dvou různých místech: třicetimetrovým dalekohledem IRAM ve španělské Granadě a dalekohledem Northern Extended Millimeter Array ve francouzských Alpách.

Na základě těchto údajů vědecký tým odhaduje, že v galaxii Markarian 231 by mohlo být více než 100krát více kyslíku, než dosud pozorovali v Mléčné dráze. Během posledních 20 let byl detekován molekulární kyslík na dvou dalších místech v Mléčné dráze, a to v mraku Rho Ophiuchi a v mlhovině Orion. 

Lidé můžou po krátkou dobu dýchat čistý kyslík, ale normální funkce našich dýchacích systémů závisí i na jiných prvcích vyskytujících se ve vzduchu jako je dusík a oxid uhličitý. Dlouhodobé dýchání čistého kyslíku nám může způsobit trvalé poškození plic a kyslík v působí toxicky kvůli tomu, že krevní hemoglobin je zásoben více molekulami kyslíku, než dokáže zpracovat.

Přesto je kyslík jedním z klíčových prvků nezbytných pro rozvoj života. Odborný tým věří, že další výzkum vědcům pomůže pochopit, jak distribuce kyslíku ovlivňuje vývoj galaxií a jak může vytvořit nezbytné předpoklady pro formování života.

Mohlo by vás zajímat

Reklama