Nevydržíte dva týdny doma? Zkuste si rok ve vesmíru

 
Další 2 fotografie v galerii
Astronauté musí na Mezinárodní kosmické stanici strávit v izolaci celé měsíce / Pixabay
Karanténa může být osamělá. Zvláště pak pro extroverty, kteří jsou každý den zvyklí trávit spoustu času mezi lidmi. Existuje ale skupina profesionálů, která je zvyklá na mnohem delší izolaci. Astronauti v ní někdy musejí vydržet dokonce až rok, ne-li roky.

Pokud tuto těžkou dobu chceme zvládnout, je nutné se inspirovat skutečnými odborníky, kteří musí na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) strávit v izolaci měsíce, někdy dokonce až roky.

Pokud tohle astronauti dokážou, měli bychom dva týdny v pohodlí domova hravě přežít. Astronaut Peggy Whitson v roce 2017 překonal rekord. Na palubě ISS strávil neuvěřitelných 665 dní! „Ve skutečnosti to možné je, ale je velmi důležité být schopen komunikace s lidmi, se kterými žijete,“ řekl Whitson během rozhovoru pro CBS This Morning. 

Astronaut, který je v současnosti již v důchodu, to přirovnal k běžnému fungování v rodině. Lidé musejí pracovat z domova a starat se o svou rodinu. Na otázku, co by dělal, kdyby nemohl vyjít ze dveří, Whitson odpověděl takto: „Udělal bych další práci, o které jsem přemýšlel. Co byste dělali, kdybyste měli více času? Četli byste? Psali poezii? Dělali byste umění?“

Podle astronautky Anne McClainové je to hlavně o konverzaci. Musíte srozumitelně mluvit, abyste byli pochopeni a zároveň bedlivě poslouchat, abyste chápali druhé. Ve vláknu v diskuzi na Twitteru McClainová rovněž uvedla, že by měl být člověk dost silný k tomu, aby se stal vůdcem skupiny. Pak jí může pozitivně vést, posílit a motivovat. 

Podle McClainové se o sebe astronauti musejí umět dobře starat a nemyslela tím pouze osobní hygienu. Takový astronaut musí mít dobrou správu času a osobních věcí a měl by si udržovat dobrou náladu, tedy i odolnou psychiku. V časopisu The New York Post vyšly rady od veterána Scotta Kellyho. Podle jeho slov je podstatné dodržovat rutinní plán, který rodině pomůže fungovat v netypických podmínkách. Zároveň radí, aby každý člověk v izolaci zpomalil a věnoval se zábavným aktivitám. Naučil se něčemu novému. 

Chris Hadfield, kanadský astronaut ve výslužbě, se na svém YouTube kanále rovněž podělil o cenné rady. Jeho způsob je více analytický. Radí zhodnotit nebezpečí, které hrozí vám a blízkým, podle toho pak doporučuje stanovit si cíle. Druhý muž na Měsíci – Buzz Aldrin – se k celé věci vyjádřil stručně a výstižně. Když se ho reportér Eric Berger z Arse Technici zeptal, co dělá, aby se v době pandemie udržel v bezpečí, Aldrin odpověděl následovně: „Zamknul jsem dveře a sedím na zadku.“ 

V izolaci se tedy snažte fungovat v jistém řádu. Využijte toho, že se svět zastavil a zpomalte. Věnujte se zábavě, učte se nové věci a hlavně pečlivě komunikujte a naslouchejte druhým. V izolaci totiž hrozí podrážděnost, deprese, ponorka a často může dojít k nedorozumění.

Mohlo by vás zajímat

Reklama