Vědci objevili kosti obřích mamutů, které ulovili lovci v Mexiku před 15 000 lety

 
Další 1 fotografie v galerii
Lidé pravděpodobně v této oblasti lovili, protože se zde nacházela vodní plocha zvaná Xaltocanské jezero / INAH
Při vykopávkách předcházejících stavbu nového letiště v Mexiku nalezli vědci kosti téměř 70 mamutů. Zkamenělé pozůstatky dnes zaniklého bratrance moderních slonů poprvé spatřili v roce 2019 a nyní je ukázali široké veřejnosti.

Probíhající práce antropologů odhalily, že mamuti byli pravděpodobně uloveni neolitickými lidmi před 15 000 lety. K překvapivému objevu došlo na místě nového mezinárodního letiště generála Felipe Angelese v Santa Lucia ve státě Mexico. 

Kromě velkého množství fosilních zbytků zde bylo nalezeno 15 lidských lebek, které pocházely z předhispánských pohřbů, dále nádoby, obsidiány a ostatky psů. Odborníci z Národního ústavu pro antropologii a historii (INAH) pracují na místě od chvíle, kdy byly nalezeny první pozůstatky kolumbijských mamutů (Mammuthus columbi). Vědci si původně mysleli, že v lokalitě bude nalezeno pouze asi tucet mamutů, ale tým nyní objevil zbytky téměř 70 zvířat.

Podle Pedra Franciska Sancheze Navy, národního koordinátora antropologie na INAH, většina z nich pochází z kolumbijského mamuta a další fauny z epochy pleistocénu, například bizona, velblouda či koně. Lidé pravděpodobně v této oblasti lovili, protože se zde nacházela vodní plocha zvaná Xaltocanské jezero. Je možné, že některá zvířata jsou stará až 35 000 let. Tato oblast byla v době mamutů bohatá na divokou zvěř, šlo o průnik čtyř samostatných údolí, přirozený koridor pro zvěř. Sanchez Nava říká: „Asi před 15 000 lety si lidé všimli tohoto průchodu a využili prehistorickou migrační cestu k lovu.“  

Kolumbijští mamuti měli velmi řídký kožich na rozdíl od svých bratranců, kteří žili v mrazivé tundře. Obři byli až 4,5 metru vysocí, vážili až 9979 kg a měli obrovské kly až 4,8 metru dlouhé. Dožívali se přibližně 65 let. Jsou jednou z posledních linií mamutů, zanikli asi před 12 000 lety. Obývali Severní Ameriku od severu Spojených států až po jižní část Kostariky. 

Vědci ze stejného institutu také v loňském roce objevili 19 km od plánovaného letiště dvě jámy vykopané před 15 000 lety. Nalezeny byly v sousedství Tultepecu, severně od Mexico City. Zřejmě byly využívány k lovu mamutů. Jámy jsou plné asi 800 kostí z nejméně 14 mamutů. Jsou hluboké asi 1,8 metru a mají průměr 22 metrů. Institut uvedl, že lovci možná pronásledovali mamuty až do těchto pastí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama