Růžová krása: Jezero v Indii přes noc změnilo barvu

Jezero se zformovalo zhruba 50 tisíc let po dopadu meteoritu / Twitter
Jezero Lonar, které leží v západoindickém státě Maharaštra, se přes noc zbarvilo do růžova. Kráter naplněný vodou se tak stal atraktivním pro přírodovědní nadšence a zvláštním pro odborníky, kteří to připisují měnícím se úrovním slanosti vody a přítomnosti řas.

Jezero Lonar se zformovalo zhruba 50 tisíc let po dopadu meteoritu, který do země 500 kilometrů od Bombaje, hlavního města indického státu Maharaštra, prohloubil velký kráter. Jezero Lonar je oblíbeným místem u turistů, zajímají se o něj však i lidé z oblasti životního prostředí. 

Když začaly sociálními sítěmi kolovat fotografie barevného úkazu na jezeře, geologové byli překvapeni, protože Lonar se zbarvilo už v minulosti, ovšem ne takhle výrazně. Jejich vysvětlením je globální oteplování. „Slanost v jezeře se zvýšila, když hladina vody v letošním roce drasticky klesla, a voda je také teplejší, což má za následek přerůstání řas,“ uvedl geolog Gajanan Kharat. „Tato řasa při teplejších teplotách zčervená, a proto se jezero přes noc zbavilo do růžova.“ 

Za úchvatný jev, který vodu zbarvil do růžova, tedy nejspíše může globální oteplování. Nejspíše, neboť to není stoprocentní. Tak jako v Číně a dalších zemích světa, i v Indii byla kvůli koronavirové pandemii utlumena činnost továren. Obyvatelé v indických znečištěných městech opět poznali, jak vlastně vypadá modrá obloha. Vyvolalo to spekulace o tom, zda i tato opatření nemohla mít na jezero vliv. 

„Díky zákazu lidské činnosti se tato změna na jezeře také mohla urychlit,“ potvrdila Madan Suryavashiová, vedoucí na oddělení geografie na Univerzitě Dr. Babasaheba Ambedkara. „Přesné příčiny však budeme znát až poté, co bude naše vědecká analýza za několik dní dokončena,“ řekla agentuře AFP. Ať je to jak chce, jde o úchvatnou podívanou, kterou nevidíte každý den.

Mohlo by vás zajímat

Reklama