Vědci vytvořili mapu ztraceného kontinentu Zélandie, který se potopil do moře před 23 miliony let

Webový portál TEZ umožní geologům a zájemcům široké veřejnosti prozkoumat geologii Zélandie z pohodlí svých domovů a kanceláří / TEZ
Ztracený kontinent Zélandia, který se potopil do moře před 23 miliony let, odhalují v nebývalých detailech nové mapy mořského dna. Geologové z Nového Zélandu sestavili tektonické a batymetrické mapy osmého kontinentu Země, který pokrýval asi 1 930 511 km čtverečních.

Mapy společně s grafikou a dalšími geovědními údaji jsou přístupné na novém webu „E Tūhura - Prozkoumejte Zélandia“ (TEZ). Zélandia podle hodnocení z roku 2017 splňuje kritéria pro kontinent.

Podle autora mapy, geologa Nicka Mortimera z GNS Science jde o přesný, úplný a aktuální obrázek o geologii Nového Zélandu a jihozápadního Pacifiku. Vedoucí projektu a geofyzik Vaughan Stagpoole říká: „Jejich přidanou hodnotou je skutečnost, že poskytují nový kontext, ve kterém vysvětlují a chápou nastavení sopek Nového Zélandu, ohraničení prostor a pánví sedimentů.“

Webový portál TEZ umožní geologům a zájemcům široké veřejnosti prozkoumat geologii Zélandie z pohodlí svých domovů a kanceláří. „Uživatelé mohou přibližovat a posouvat různé tematické geovědní mapy regionu. Mohou je snadno prohlížet, zapínat a vypínat jejich vrstvy. Také zkoušet funkce ve vrstvách a vytvářet vlastní mapy,“ dodává Stagpoole. 

Další informace budou přidány na interaktivní stránku, kde budou shromažďovány nové výsledky výzkumu. Prostřednictvím platformy TEZ jsou k dispozici tři interaktivní vícevrstvé mapy. První tektonická mapa zobrazuje geologické interpretace typů a stáří kůry Zélandie, společně s hranicemi a vektory pohybu geologických desek a umístěním sopek.

Batymetrická webová mapa ukazuje tvar pevné půdy a mořského dna Zélandie a také pobřeží, teritoriální limity a názvy hlavních podmořských prvků. Poslední mapa „Geoscience data“ spojuje data z různých zdrojů včetně geologické mapy Nového Zélandu v měřítku 1: 250 000 a 250 vzorků z národní horninové, minerální a geoanalytické databáze „Petlab“.

Mohlo by vás zajímat

Reklama