Podle vědců měřil prehistorický žralok „megalodon“ až 16 metrů a měl hřbetní ploutev o velikosti člověka

Pravěký megalodon měl pravděpodobně hlavu dlouhou kolem 4,5 metru / Vertical Entertainment
Podle nové studie byla mořská příšera téměř tak dlouhá jako dvoupatrový autobus. Obří megalodon byl jedním z nejobávanějších mořských tvorů, který kdy žil, a vědci konečně vědí, o jak obrovského goliáše šlo.

S hřbetní ploutví velkou jako dospělý člověk a celkovou délkou 16 metrů je megalodon předchůdcem největšího dnes žijícího žraloka, velkého bílého, který dosahuje maxima asi 6 metrů. 

Měření velikosti vyhynulých obřích ryb je obtížné, protože zvíře nemělo pevnou kostru. Paleontologové museli odhadnout velikost těla na základě zkamenělých zubů, které jsou větší než lidská ruka, a porovnáním s pěti současnými druhy. 

Vědci z univerzit v Bristolu a Swansea použili ke stanovení celkové velikosti megalodona matematické metody a srovnání s jeho žijícími příbuznými. Oceánské monstrum žilo před asi 23 miliony až třemi miliony let a vidět jste ho mohli v hollywoodských filmech, včetně trháku s Jasonem Stathamem "MEG: Monstrum z hlubin".  

Ve studii odhadují akademici velikost jeho těla až na 16 metrů. Jedinec této velikosti by pravděpodobně měl hlavu kolem 4,5 metru dlouhou, hřbetní ploutev o délce 1,6 metru a ocas vysoký 3,8 metru. To znamená, že průměrný dospělý člověk by mohl stát na zadní straně žraloka a dokázal by jenom nahlédnout přes vrchol hřbetní ploutve. 

Jack Cooper z univerzity v Bristolu, říká: „Megalodon byl ve skutečnosti zvířetem, které mě inspirovalo ke studiu paleontologie už ve věku pouhých šesti let. Byl to můj vysněný projekt. Ale studovat celé zvíře je obtížné vzhledem k tomu, že všechno, co opravdu dnes máme, je jenom spousta izolovaných zubů.“

Dříve byl fosilní žralok porovnáván pouze s velkým bílým, ale nejnovější analýza byla rozšířena o pět dalších žraloků. Vědci testovali, jak se současná zvířata během růstu mění. „To znamená, že můžeme jednoduše vzít růstové křivky pěti moderních forem žraloka a promítnout jejich celkový tvar, jak se zvětšují a zvětšují - až do délky těla 16 metrů,“ vysvětluje Cooper.

Mohlo by vás zajímat

Reklama