Vědci objevili fosilie prehistorického tučňáka, který před miliony let putoval po potopené Zélandii

Nový Zéland je možná poslední část kdysi ponořeného kontinentu, který se oddělil od Austrálie / Pixabay
Před 50 až 35 miliony let v moři zmizela Zélandie, kontinent oddělený od Austrálie před 60 až 85 miliony let. Dnes víme o jeho malém zlomku. Je znám jako Nový Zéland. Než však Zélandie klesla pod hladinu, kráčeli po ní prehistoričtí tučňáci. Předek všech tučňáků žil před 60 miliony let.

Vědci minulý měsíc oznámili, že prozkoumali dobře zachované fosilie. Zkameněliny, včetně lebky a křídlové kosti, patří dříve neznámému druhu tučňáka chocholatého. Dostal jméno Eudyptes atatu.

Fosilie byly nalezeny zaryté ve skále poblíž pobřežní oblasti Taranaki. Nejprve nález učinili místní sběratelé, pak na něj upozornili vědce v Novozélandském muzeum Te Papa Tongarewa. Objev fosilií naznačuje, že Nový Zéland mohl být po mnoho let hotspotem biologické rozmanitosti mořských ptáků. Tuto informaci pro Business Insider potvrdil zoolog z Masseyovy univerzity, Daniel Thoma, který byl zároveň hlavním autorem studie.

Poté, co analýza potvrdila, že fosilie jsou staré tři miliony let, je výzkumníci porovnali s žijícími tučňáky chocholatými. Zjistili, že Eudyptes atatu jim byl docela podobný. Zobák měl ale štíhlejší, což naznačuje odlišnou stravu (dnešní tučňáci se živí rybami a korýši). Eudyptes atatu mohl být předkem tučňáka chocholatého, mohlo ale jít pouze o sesterský druh, který sdílel společného předka.

Softwarový program pro mapování nejpravděpodobnějších počátečních bodů a migračních vzorů druhů vědce dovedl k závěru, že všichni tučňáci pravděpodobně mají stejného předka pocházejícího ze Zélandie. Eudyptes atatu žil na Novém Zélandu desítky milionů let poté, co pod hladinu klesl zbytek Zélandie. Podle vědců se však jeho předek vyvinul už před 60 miliony let. Je tedy dost možné, že tučňáci putovali po Zélandii ještě předtím, než se téměř celá potopila. 

V roce 2017 výzkumníci zjistili, že po Novém Zélandu putovali tučňáci, kteří dosahovali výšky dospělého člověka. Mega-tučňáci mohli na výšku měřit až 1,77 metru. Podle expertů takový mohl být i Eudyptes atatu.

Zélandie je ztracený svět, rozlohou velký jako polovina Austrálie, který je nyní skrytý pod hladinou moře ve hloubce cca 1 066 metrů. Kdysi ale šlo o místo bohaté na život. Kromě obřích tučňáků zde totiž žili i dinosauři. Přes kontinent se navíc rozprostíral svěží deštný prales. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama