Asteroid mířící k Zemi může být kusem rakety vypuštěné při přistání na Měsíci v roce 1966

 
Další 1 fotografie v galerii
Blížící se asteroid může být pozůstatkem některé z dávných misí člověka do vesmíru / NASA
V roce 1966 si tým NASA po pokusu o přistání na Měsíci myslel, že už nikdy neuvidí raketu Atlas Centaur 7 poté, co byla nenávratně smetena na oběžnou dráhu Slunce.

Nyní to ovšem vypadá, že se část uvedené rakety nasměrovala zpět na Zemi rychlostí 2400 km/hod. Dalekohled na Havaji totiž objevil minulý měsíc záhadný objekt, řítící se k Zemi.

Odhaduje se, že bude asi 8 metrů dlouhý, tedy přibližně délky autobusu. Původně se předpokládalo, že jde o asteroid, který dostal název „2020 SO“, ale nyní odborníci předpokládají, že jde o součást zařízení, které před 54 lety pohánělo přistávací modul americké umělé sondy Surveyor 2 mířící na Měsíc.

Po uvolnění nákladu raketa proletěla kolem Měsíce a vydala se na oběžnou dráhu kolem Slunce. Přistávací modul mezitím skončil na Měsíci poté, co se jedna z jeho trysek nezapálila. Jak vám každý žák ve škole řekne, to, co vyletí nahoru, musí sestoupit dolů, ale obvykle to netrvá 54 let.

Expert na asteroidy z NASA Paul Chodas říká, že je z toho nadšený, jeho koníčkem totiž už desítky let bylo najít tuto součást rakety. Na druhou stranu připouští, že se může mýlit. Podle jeho názoru je to poprvé, co by se mohly najít všechny kusy tehdejší rakety.

Chodas, ředitel Centra pro studium objektů blízko Země v laboratoři Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii, uvedl, že objekt měl téměř kruhovou oběžnou dráhu kolem Slunce, což je pro asteroid neobvyklé. Je také ve stejné rovině jako Země, není nakloněný nad nebo pod a blíží se rychlostí 2400 km/hod, což je podle standardů asteroidů velmi pomalý let.

Chodas předpovídá, že od poloviny listopadu bude objekt čtyři měsíce kroužit na oběžné dráze Země. Během března 2021 pak vystřelí na vlastní oběžnou dráhu kolem Slunce. Chodas uvedl, že pochybuje o tom, že by objekt narazil přímo do Země, předpokládá, že k tomu spíše nedojde. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama