V Pompejích našli oběti běsnící sopky Vesuv. Pána a jeho otroka

Erupce sopky Vesuv si v roce 79 našeho letopočtu vyžádala zhruba dva tisíce obětí / Luigi Spina (Pompeii Archaeological Park)
Archeologové ve starodávném římském městě Pompeje našli ostatky dvou mužů. Před necelými dvěma tisíci lety je spolu s mnoha dalšími oběťmi pohřbil popel z erupce sopky Vesuv. Podle archeologů jde o mladšího otroka a jeho staršího majitele. Informovaly o tom místní úřady.

Obě těla byla nalezena ve vile severozápadně od Pompejí, z níž byl pohádkový výhled na Neapolský záliv. Bohatší muž, který měl mezi 30 až 40 lety, se svým mladším otrokem, který měl mezi 18 až 25 lety, se ukryl v chodbách pod vilou.

Dvojice se tam skrývala před popelem, magmatem a sopečnými plyny. Svému osudu však neunikla. Jejich role byly určeny na základě fyzické stránky. Mladší muž má stlačenou páteř. Poukazuje to na náročnou manuální práci. Starší muž měl za svého života zase statnější postavu.

V Pompejích žilo odhadem 20 tisíc lidí. Erupce sopky Vesuv si v roce 79 našeho letopočtu vyžádala zhruba dva tisíce obětí. Vulkán začal chrlit popel několik dní před explozí. Proto se naštěstí mnoho obyvatel města stihlo včas zachránit. Jedno z nejbohatších měst římské říše se i tak stalo masovým hrobem. Dále byla zničena města Herculaneum, Stabie a Oplontis. 

Dnes Pompeje patří mezi turisty nejnavštěvovanější památky v Itálii. Jenom v minulém roce město navštívily čtyři miliony lidí. Od roku 1997 jsou Pompeje na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. 

Vykopávky stále pokračují. V posledních letech tam bylo učiněno hned několik významných objevů. Například kůň, který patřil vysoce postavenému římskému vojákovi nebo fresky na stěnách budov. V místech, kde byla nalezena nynější dvojice, byli nalezeni tři uvázaní koně. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama