Astronomové vysvětlili, jak funguje 44 milionů světelných let vzdálená galaxie bez temné hmoty

Podle našich současných modelů je temná hmota pro vznik galaxií nezbytná / Pixabay
Minulý rok astronomové pozorovali velmi podivnou galaxii, která měla překvapivě malé množství temné hmoty. Podle nového výzkumu skutečně o temnou hmotu přichází. Vysává ji totiž jiná blízká galaxie.

Galaxie ve tvaru okurky NGC 1052-DF4 (zkráceně jen DF4) byla detekována minulý rok. Vzdálená je od nás 44 milionů světelných let. Je to ultra-difúzní galaxie, téměř bez temné hmoty, která zmátla astronomy úplně stejně jako předtím NGC 1052-DF2.

Podle našich současných modelů je totiž temná hmota pro vznik galaxií nezbytná. „Zjistili jsme, že gravitační vliv masivní blízké galaxie NGC1035 odstraňuje její hvězdy – a temnou hmotu,“ uvádí astrofyzička Mireia Montesová z University of New South Wales. Galaxie byla pozorována teleskopem IAC80, Gran Telescopio Canarias a Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Detekovaný proces známe jako událost přerušení přílivu. Větší těleso ovlivňuje gravitaci tělesa menšího. 

Než začne galaxie takto ovlivňovat hvězdy menší galaxie, nejprve „vysaje“ téměř všechnu její temnou hmotu. Na hvězdy má vliv až tehdy, když obsah „fiktivní“ hmoty klesne pod 10 až 15 procent celkové hmotnosti. Podle týmu astrofyzičky má DF4 ze své celkové hmotnosti pouze jedno procento temné hmoty. Ultra-difúzní galaxie obvykle mají vysoký podíl této hmoty, konkrétně 99 procent jejich hmotnosti.

Temná hmota je v podstatě takové gravitační lepidlo, které drží galaxie pohromadě. A to znamená, že životnost DF4 není dlouhodobá. „Časem bude NGC 1052-DF4 kanibalizována velkým systémem kolem NGC1035, přičemž alespoň některé z hvězd galaxie budou volně plavat v hlubokém vesmíru,“ vysvětluje astrofyzik Ignacio Trujillo z Centro de Astrofísica La Palma ve Španělsku. 

V případě DF2 došlo k mylným výpočtům a po přepočítání vzdálenosti a hmotnosti byla galaxie nakonec v normálu. Současné modely o vzniku galaxií tak mohou platit i nadále. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama