Delfíni trpí smrtelným onemocněním kůže, vědci mají pochmurné závěry

Ohniska nemoci vznikají po silných bouřích, hurikánech a cyklónech / Pixabay
Delfíni trpí celosvětově na smrtelné onemocnění kůže. První případy byly hlášeny v roce 2005 v Americe po hurikánu Katrina. Podle nové studie jde skutečně o globální problém, který má spojitost s oteplujícím se klimatem Země.

Onemocnění bylo definováno jako „sladkovodní kožní onemocnění“. Postihlo delfíny po celém světě. Po trupu kytovce se rozšiřují léze, a ty výsledně mohou pokrýt celé jeho tělo. V pokročilé fázi dochází k úhynu. 

Nová studie přináší pochmurné vysvětlení. Delfíny zabíjejí změny v nastavení mořského prostředí, a to úzce souvisí se změnami klimatu. Po vyšetřování k tomu došel Pádraig Duignan, patolog z neziskové organizace Marine Mammal Centre v Kalifornii. 

Se symptomy záhadné nemoci byly spojeny dvě události. Úhyn burrunských delfínů (Tursiops australis) v Gippslandských jezerech v australském státě Victoria v roce 2007. A druhá událost s indopacifickými delfíny skákavými (Tursiops aduncus) v západní Austrálii v systému řek Swan a Canning. Analýza potvrzuje, že existuje korelace napříč globálními případy. 

Ohniska nemoci vznikají po silných bouřích, hurikánech a cyklónech. Na pevninu dopadá obrovské množství sladké vody. Déšť je doprovázen odtoky, které směřují do řek a vod na pobřeží. Slaná voda je tak ředěna vodou sladkou, což může trvat týdny až měsíce. Potvrdila to data pocházející z monitorování životního prostředí v Austrálii. Delfíni takové podmínky po krátkou dobu dokážou tolerovat. Pokud jsou jim vystaveni dlouhodobě, projeví se to změnami na jejich kůži a v krvi. 

V důsledku popraskání kůže, na které se následně tvoří otoky a vředy, pak delfíni přicházejí o ionty a důležité bílkoviny. „Léze jsou ekvivalentní k popáleninám třetího stupně u lidí. Hrozné zranění, které může velmi rychle vyústit smrtí,“ vysvětluje Pádraig Duignan. Dle jeho slov pak dochází k narušení elektrolytů v krevním oběhu delfínů, což vyústí v selhání jejich orgánů. 

Vlivem oteplování planety vznikají hurikány, cyklóny a povodně stále silnější a vytrvalejší. Pro ústí řek a pobřežní vody mohou mít v budoucnu velké povodně drastický dopad. Vědci proto očekávají, že bude případů smrtících kožních chorob u delfínů přibývat. A varují, že to může vést až k jejich vyhynutí.   

Mohlo by vás zajímat

Reklama