Pokud se podle vědců rozhodnete na něco zapomenout a vyčistit mysl, uvolníte si místo v mozku

Zjištění vědců pomohou v terapiích posttraumatické stresové poruchy a obsedantně kompulzivní poruchy / Pixabay
Dáte-li si slovní nebo mentální pokyny k vyčištění mysli, pomůže vám to uvolnit místo v mozku pro produktivnější myšlenky. Američtí vědci pomocí skenování mozku a strojového učení zkoumali, co se stane s mozkem, když se pokusíme přestat na něco myslet.

Pomocí tří pokynů „vyčistit“ mysl, „potlačit“ myšlenku a „nahradit“ myšlenku něčím jiným odstraňovali nechtěné informace v „pracovní paměti“. Pracovní paměť je mentální „poznámkový blok“, který obsahuje prchavé myšlenky a zodpovídá za dočasné uchovávání a zpracování informací. Je nutné ho pravidelně čistit. 

Zjištění vědců pomohou v terapiích posttraumatické stresové poruchy a obsedantně kompulzivní poruchy. „Pokud opravdu chcete, abyste dostali nový nápad, musíte se záměrně přinutit přestat myslet na ten starý,“ uvedla spoluautorka studie profesorka Marie Banichová z univerzity Colorado v Boulderu. 

Při pokusech o odstranění negativních myšlenek a uvolnění prostoru pro nové myšlenky se využívá řada různých přístupů: nahrazení myšlenky nebo úplné vyčištění mysli meditací. Vědci chtěli zjistit, jak tyto strategie ovlivňují mozek, a která funguje nejlépe. 

Pro tuto studii se profesor Banichová spojila s Jarrodem Lewisem-Peacockem, asistentem oboru psychologie na Texaské univerzitě v Austinu. Společně zkoumali mozkovou aktivitu u 60 dobrovolníků, kteří se pokusili odstranit své myšlenky z pracovní paměti. „V pracovní paměti můžeme udržovat pouze tři nebo čtyři myšlenky najednou,“ říká profesor Lewis-Peacock. 

Pro zjištění, zda a jak mohou lidé vypudit myšlenku, změřil tým každého dobrovolníka pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI). Skeny fMRI ukazují mozkovou aktivitu detekcí změn souvisejících s průtokem krve. 

Dobrovolníkům ukazovali různé obrázky a žádali je, aby na ně mysleli čtyři sekundy. Poté měli nahradit tuto myšlenku jinou, vyčistit mysl od všech myšlenek meditací nebo potlačit myšlenku (zaměřit se na ni a potom na ni přestat myslet). Vědci mezitím vytvořili individualizované „mozkové podpisy,“ obrazy mozku každého člověka ve chvíli, kdy myslel na každý obrázek ze skenů fMRI. Analýzou skenů pomocí strojového učení vědci poté ověřovali, jak mozkový podpis vybledl. Byla zde vidět mozková aktivita člověka, tedy myšlenka a její dopad. 

Vědci zjistili, že výrazy „nahradit“, „vyčistit“ a „potlačit“ mají odlišné dopady. U slov „nahradit“ a „vyčistit“ mozkový podpis obrazu vybledl rychleji, ale nezmizel úplně a zanechal stín v pozadí. „Potlačování“ trvalo déle,  ale bylo úplnější a vytvořilo prostor pro novou myšlenku. 

Přepnutí na novou myšlenku nebo vyčištění mysli sníží soustředění na nežádoucí myšlenku, ovšem jedině záměrným potlačením nežádoucí myšlenky dojde k odstranění jejího stínu z pracovní paměti a uvolní se prostor pro nové informace. Chcete-li něco vystrnadit rychle ze své mysli, použijte slova vymazat nebo nahradit. Jestliže se ale chcete nežádoucích myšlenek  zbavit nadobro, nejlépe funguje pokyn potlačit. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama