Speciální software umožnil rekonstrukci tváře Přemyslovců, kteří vládli v Čechách před 1000 lety

Vědci naskenovali lebky bratří Přemyslovců pomocí fotogrammetrie / Cícero André da Costa Moraes
Software pro rozpoznávání obličeje pomohl znovu vytvořit tváře členů přemyslovské dynastie, kteří zemřeli před více než tisíci lety. Pomocí radiokarbonové metody datování a analýzy DNA vědci identifikovali pozůstatky knížat Spytihněva I. a jeho bratra Vratislava I., kteří zemřeli na počátku 10. století.

Tým odborníků detailně prozkoumal jejich lebky a přidal informace o jejich stravě a zdravotním stavu a vykreslil jejich trojrozměrnou podobu. Oba měli modré oči a červenohnědé vlasy – to vše určila analýza DNA. 

Bratři pocházeli z rodu Přemyslovců a byli syny prvního přemyslovského panovníka Bořivoje I. a jeho manželky sv. Ludmily. Spytihněv I. během svého života (875 ‒ 915) založil Pražský hrad a vytvořil důležité spojenectví k odražení invaze Maďarů. Po Spytihněvově smrti převzal vládu jeho mladší bratr Vratislav I. (888‒921), který byl také otcem svatého Václava, patrona českého státu.

Antropolog Emanuel Vlček poprvé odhalil jejich ostatky na Pražském hradě v 80. letech 20. století, ale vylepšená radiokarbonová metoda datování nyní umožňuje vědcům získat mnohem konkrétnější údaje k jejich identifikaci. Analýza DNA může určit stravu, zdravotní stav a další vlastnosti.
 
Archeolog Jan Frolík, geofyzik Jiří Šindelář a fotograf Martin Frouz spolupracovali na projektu s Cicerem Andrém da Costa Moraesem, expertem na forenzní rekonstrukci obličejů z Brazílie. Naskenovali lebky bratří Přemyslovců pomocí fotogrammetrie, což je proces, který zahrnuje detailní digitální fotografie pořízené z různých úhlů.

Tato technika je nejen rychlá a přesná, ale také téměř bezkontaktní, čímž chrání ostatky před dalším poškozením. Podle Šindeláře tak vědci v týmu získali podrobný a přesný obraz lebek a následně už nebyl problém provést rekonstrukci obličeje.
 
Moraes poté nabalil svalstvo a využil různé rekonstrukční techniky, včetně anatomických metod a metod pro vytvoření hloubky měkkých tkání. Řekl, že je pro něj zásadní, aby o dotyčných osobách předem nic nevěděl, protože tyto informace by ho mohly při práci ovlivnit. Stejnou technikou Moraes odhalil vizáže dalších českých panovníků, včetně durynské královny Judity a Zdislavy z Lemberka.

Na popud pražského arcibiskupství bude tento tým pracovat také na rekonstrukci tváře svaté Ludmily na počest výročí 1100 let od její mučednické smrti a zahájí také práce na rekonstrukci Vratislavova syna Václava. U většiny subjektů může Moraes barvu očí a vlasů jenom odhadovat, ale rozsáhlá studie DNA ukázala, že oba bratři měli červenohnědé vlasy a modré oči. Jejich účesy a oblečení ale vznikly odhadem založeným na ilustracích z dochovaných rukopisů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama