NASA řeší, co s astronauty, kteří zemřou při misi na Mars. Mohou být pohřbeni na rudé planetě nebo snědeni členy posádky

NASA dosud nemá stanovené protokoly pro řešení úmrtí ve vesmíru / Pixabay
Od okamžiku, kdy před 60 lety vstoupil první muž do rakety a odletěl do vesmíru, tvoří ztráty z vesmírných expedic přibližně 21 životů. Nyní se vesmírné agentury připravují na první lidskou misi na Mars. A počet obětí určitě vzroste.

Astronauti mířící na rudou planetu stráví nejméně sedm měsíců uvnitř rakety na cestě, kterou lidé dosud neznají. Pokud přežijí cestu na Mars, budou muset snášet drsné prostředí marťanského světa.

Kdyby některý člen posádky zemřel, trvalo by měsíce nebo roky, než se tělo vrátí na Zemi, což vyvolává otázku: Co se stane s tělem člověka, který zemře ve vesmíru? Odborníci navrhli řadu způsobů, jak zlikvidovat tělo, včetně odhození do temné propasti nebo pohřbení osoby na Marsu.

Ostatky by však bylo třeba nejprve spálit, aby nedošlo ke kontaminaci povrchu. Byl ale představen také nejhorší scénář, kdy vesmírným hrdinům dojde jídlo. Potom bude jedinou potravou mrtvé tělo padlého kamaráda.
 
NASA ale nemá stanovené protokoly pro řešení úmrtí ve vesmíru. Pokud člen posádky zemře při cestě na Mars, může být tělo umístěno do chladírenského boxu nebo lyofilizováno, dokud se plavidlo nedotkne Země. Lyofilizace (sušení mrazem) ve vesmíru je mnohem odlišnější než na Zemi - tělo by bylo drženo mimo kapsli zakryté ledem. Pokud to není možné, přeživší posádka může poslat svého zesnulého druha do vesmíru.

Catherine Conleyová z Úřadu pro planetární ochranu NASA říká: „V současné době neexistují konkrétní pokyny v politice planetární ochrany, ani na úrovni NASA, ani na mezinárodní úrovni, které by řešily pohřeb zemřelého astronauta vypuštěním do vesmíru. Uvolnění těla do vesmíru se zdá být nejjednodušší možností. Pokud si ale tuto metodu zvolí větší počet misí, budoucí rakety mířící na Mars stoupat mořem mrtvých těl.“
 
Když astronauti dorazí na Mars, budou čelit novým výzvám, které budou ohrožovat přežití, jednou z nich bude záření. Předchozí údaje o rudé planetě naznačují, že je zasažena 700krát větší radiací než na Zemi. Záření může fatálně ovlivnit kardiovaskulární systém a skončit smrtí.

V případě marťanského pohřbu má ovšem NASA přísné zákony týkající se kontaminace jiných planet mikroby ze Země. Podle Conleyové nejsou žádná omezení v ukládání těl na Marsu, pokud budou zabity mikroby ze Země. Proto je nutná kremace. 
 
Může to znít barbarsky, ale odborníci hledají odpověď, co se stalo, když v roce 1972 narazilo letadlo do And. Cestující neměli žádné jídlo, proto udělali těžké rozhodnutí. Rozhodli se sníst ty, kteří zemřeli, když letadlo spadlo. Bioetik Paul Wolpe řekl: „Existují dva druhy přístupu. Jeden říká, že i když bychom měli tělu prokázat úctu, život je primární. Pokud by bylo jedinou možností jak přežít, sníst tělo, potom je to přijatelné, ale samozřejmě nežádoucí.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama