Vědci se naučili manipulovat s mozkovými buňkami

Vzniká nová účinná metoda na tlumení chronické bolesti / Pixabay
Vědci se naučili manipulovat s mozkovými buňkami a posilovat tak placebo efekt. Pokud budoucí testy proběhnou úspěšně, mohli bychom tu mít novou a účinnou metodu na tlumení chronické bolesti.

Placebo je efekt, při němž se člověk po užití neaktivní látky cítí dobře, neboť očekává pozitivní účinek. Nocebo je efekt opačný, kdy se člověk po užití neaktivní látky cítí hůře, protože očekává negativní účinek.

Vědci z Massachusetts General Hospital v Charlestownu v čele s výzkumníkem Jianem Kongem zjistili možnost manipulace s mozkovými buňkami neinvazivní mozkovou stimulací pro posílení účinků placeba a noceba. Výsledky práce vyšly ve sborníku Národní akademie věd.

81 dobrovolníkům se dvěma elektrodami umístěnými na pokožce hlavy byla na různé části paží aplikována trojice krémů. Krém obsahující lidokain znecitlivoval, neutrální krém neměl žádný účinek a třetí krém obsahoval pálivý kapsaicin.

Ve skutečnosti však šlo o jeden obyčejný krém. Dobrovolníci namazaní „lidokainem“ hlásili nižší citlivost, u „kapsacinu“ naopak byla uváděna vyšší pálivost.
 
Na některé subjekty byla aplikována transkraniální stimulace stejnosměrným proudem (tDCS) mířená na oblast mozku, která je důležitá pro účinky placeba a noceba – dorzolaterální prefrontální kortex. S pomocí tohoto slabého proudu lze měnit chování mozkových buněk. Použity byly dva typy proudu – pozitivní anodický a negativní katodový.
 
Lidé s lidokainem, kteří dostali katodické tDCS, ve srovnání s ostatními zaznamenali pocit pálení. Osoby s anodickým tDCS stimulace tlumila nocebo účinky „kapsaicinu“. Stimulace mozku tedy úspěšně ovlivňovala jeho nervové dráhy. Negativní katodový navíc údajně posílil spojení mezi cílenou oblastí mozku s blízkou oblastí zapojenou do emocí a poznání. Tento vzorec koreloval se silnějším placebo efektem.
 
„Ještě tam nejsme,“ okomentovala úspěch Lauana Colloca, nauroložka z Marylandské univerzity v College Parku, která nebyla součástí studie. „Musíme zjistit, zda lze stejné výsledky replikovat v případě pacientů s chronickou bolestí.“ Pokud by to fungovalo, byla by to pro tyto pacienty naděje.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama