Kalifornské Údolí smrti už není nejteplejším místem na Zemi, pravé peklo se nachází jinde

Death Valley je nejsušší a nejníže položené místo v Americe / Pixabay
Za největší peklo na Zemi bylo dosud s teplotami 56,7 stupňů Celsia považováno kalifornské Údolí smrti. Podle nového studie o nejextrémnějších povrchových teplotách naší planety je ale mnohem horší vstoupit na íránskou solnou Lútskou nebo severoamerickou Sonorskou poušť.

Údolí smrti (Death Valley) je nejsušší a nejníže položené místo v Americe. Nachází se zde solná pánev ležící 86 metrů pod úrovní moře. 10. července v roce 1913 tady bylo naměřeno rekordních 56,7 stupňů Celsia. Údolí smrti až doposud bylo považováno za nejteplejší region světa.

Klimatologové z Americké meteorologické asociace (AMS) ale upozorňují, že pro extrémní teploty musíme navštívit íránskou Lútskou poušť, anebo Sonorskou poušť v Severní Americe. Podle dat ze satelitů NASA oba regiony dosahují teplot až k 80,8 stupňům Celsia.

Lútská poušť se rozkládá na území východního Íránu. Je obklopena četnými horami zachycujícími horký vzduch nad dunami. Hornaté okolí je pravděpodobným důvodem extrémních zaznamenaných teplot mezi roky 2002 až 2019. V roce 2005 bylo v regionu naměřeno až 70,7 stupňů Celsia.
 
Na základě dat získaných ze satelitů NASA s aktualizovaným, přesnějším softwarem pro detekci povrchové teploty teď klimatologové tvrdí, že v Lútské poušti jsou teploty oproti dřívějším měřením až o 10 stupňů Celsia vyšší.
 
Sonorská poušť na hranici Spojených států s Mexikem je na tom podobně. Podle AMS dosahuje srovnatelných teplot, jenom ne tak často jako Lútská poušť. Poušť se nachází v dešťovém stínu. Díky nízké nadmořské výšce regionu se tady vzduch drží při zemi a neochlazuje se. Teplo se drží v pánvi díky hornatému okolí.
 
K ohřívání těchto dvou oblastí nejspíše přispívá i klimatická změna. Satelity totiž nejteplejší zdejší dny zaznamenaly až v posledních letech, zejména pak během oscilujícího jevu zvaného La Niňa, který způsobuje zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu a s tím související oteplení vod v Tichém oceánu.
 
Klimatologové se podívali také na nejchladnější oblasti Země. S teplotami - 110,9 stupňů Celsia je nejmrazivější zemskou oblastí Antarktida. Je o 20 stupňů Celsia chladnější, než jak uváděly dřívější data.
 
Sluneční světlo je na Antarktidě relativně slabé. Paprsky se navíc odrážejí od ledu a sněhu zpět do atmosféry. Teplotu také snižuje silný vítr a nízký tlak. Pozorováním nejextrémnějších oblastí na Zemi klimatičtí vědci mohou studovat změny teplot v moderní době.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama