Experti se shodují, že extrémní přírodní jevy budou stále horší

Jak teplota a vlhko roste, ve vzduchu se hromadí vodní pára. Tato pára se v atmosféře mění na déšť / Pixabay
Na jihu Moravy řádilo pro Česko nebývale silné tornádo. Takové jevy mohou být stále častější a extrémnější. Jejich sílu a frekvenci živí globální oteplování, a to zase živíme my svou, pro planetu toxickou, činností. Podle expertů budou sílit vlny veder, sucho, srážky i bouře. Čeho bude naopak méně, jsou sněhové bouře.

Tornádo na Moravě dosáhlo čtvrtého z pěti bodů Fujitovy stupnice. To je druhá nejvyšší kategorie, na níž v Česku, potažmo v Evropě, nejsme zvyklí.

Povodně, sucha, bouře a prudké srážky patří do kategorie extrémní přírodních jevů posílených lidskou činností. Abychom pochopili, jak se tyto jevy mění, nejdříve musíme pozorovat, jak se změny liší v závislosti na jejich typu.

„Některé typy těchto extrémních jevů jsou stále extrémnější, například vlny veder či intenzivní srážky. Jiné jsou méně extrémní, například studené vlny. A mnoho z nich spadá někam mezi, v některých oblastech je sucho extrémnější, v jiných méně,“ vysvětlil Geert Jan van Oldenborgh, odborník na vědu o klimatu na Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI).
 
Michael Wehner, klimatolog na Lawrence Berkeley National Laboratory tvrdí, že některé typy extrémního počasí se již kvůli klimatickým změnám způsobeným člověkem zhoršily. Některé změny budou vážnější, neboť se dosud neprojevily.
 
Co se hurikánů týče, Wehner říká, že tyto silné bouře, například tropické cyklóny, budou mít delší trvání, budou sílit a stěhovat se dál nad pevninu. Na druhou stranu budou méně časté.
 
Wehner také dodává, že extrémní povětrnostní podmínky a výkyvy počasí budou stále horší. Jak teplota a vlhko roste, ve vzduchu se hromadí vodní pára. Tato pára se v atmosféře mění na déšť. Díky oteplování se očekává, že i nejsilnější bouře budou stále extrémnější a jsou důkazy, že se tak skutečně děje.
 
Když vodní pára kondenzuje v oblacích, uvolňuje teplo. Tohle teplo je palivem pro bouře. Znamená to, že i prudké bouře budou silnější. Například i ty nejničivější tropické cyklóny.
 
Existuje mnoho dalších způsobů, kterými může změna klimatu vést ke zvyšující se síle extrémního počasí. Jsou ale méně jisté než výše popsané jevy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama