Do konce století postihne Amazonský prales závažné vysychání, varuje klimatická analýza

Evapotranspirace je proces, v němž lesy přenášejí vodu z půdy do atmosféry / Pixabay
Východní část Amazonského pralesa bude do konce století čelit významnému vysychání, zjistila nová analýza. Pro tamní ekosystém to údajně může být katastrofa, varuje mezinárodní tým vědců, který za ní stojí.

Úbytek srážek v této části Amazonského pralesa byl popsán v časopise Environmental Research Letters. Podle článku má vysychání dosáhnout obdobných rozměrů jako v období sucha v letech 2005 a 2010, kdy se zvýšila úmrtnost stromů a negativní dopad byl zaznamenán i u domorodých komunit.

Pokud se tento scénář vyplní a bude poničena velká část lesa, do atmosféry unikne obrovské množství oxidu uhličitého (CO2). Znamenalo by to ještě významnější sucho v etapách s minimem srážek. Životaschopnost celého pralesa by byla v ohrožení.

Dalo by se tomu zabránit významným snížením vypouštěním CO2 do ovzduší. Pokud se tak nestane, vysychání naruší vodní cyklus, biologickou rozmanitost a populace žijící v pralese. Mezinárodní výzkumný tým vedený univerzitou v Leedsu se ve studii zaměřil na faktory, které regulují proces zvaný evapotranspirace, v němž lesy přenášejí vodu z půdy do atmosféry.
 
Analýza 38 známých klimatických modelů Amazonského pralesa zjistila, že správně znázornila interakci mezi atmosférou a zemském povrchu, která byla zjištěna terénními akcemi v samotném pralese, pouhá třetina z nich.
 
Ta reprezentuje modely, v nichž panuje shoda v předpovědi srážek nad Amazonským pralesem v budoucnosti. Do 80 let ve východní Amazonii počítají s velkým vysycháním a naopak na západ bude srážek přibývat. „Je důležité si uvědomit, jak se může v budoucnosti změnit klima Amazonie,“ uzavírá Dr. Caio Coelho, spoluautor studie z Brazilské kosmické agentury.

Mohlo by vás zajímat

Reklama