Archeologové vykopali v Číně zvláštní hrob milenců v posmrtném sevření

Pohřby párů nejsou v Číně ničím neobvyklým / Pixabay
Archeologové objevili v severní Číně ostatky dvou milenců ve věčném obětí pohřbených zhruba před 1500 lety. Podle odborníku je to důkaz odvážné, oddané lásky, protože žena pravděpodobně byla se svým protějškem pohřbena dobrovolně.

Pohřby párů nejsou v Číně ničím neobvyklým. Hrob objevený při vykopávkách hřbitova, který byl odhalen během stavebních prací v provincii Šan-si, je ale prvním nalezištěm posmrtného objetí.

Muž byl vysoký 161,5 centimetrů a na jeho ostatcích našel tým četná poranění, včetně zlomené paže, části chybějícího prstu na pravé ruce a kostní ostruhy na pravé noze. Zemřel ve věku 29 až 35 let.

Žena, s výškou 157,1 cm, byla až na pár zubních kazů zdravá, proto vědci usuzují, že zemřela až po muži. Pro lásku k němu se pravděpodobně obětovala dobrovolným pohřbem. Žena, na jejímž prstu vědci našli prsten, zemřela ve věku 35 až 40 let.
 
Pár byl pohřben s citlivou péčí. Tělo muže bylo zakřiveno směrem k ženě, jeho levá paže se nacházela pod jejím tělem a objímala ji, jeho druhá paže spočívala na jejím pasu. Tělo ženy bylo pohřbeno v pozici vhodné k objetí. Její hlava byla nakloněna směrem dolů, takže se dívala na rameno svého protějšku. Její paže objímaly mužovo tělo.
 
Scéna popisuje vzájemnou oddanost páru v životě i po smrti. „Manželé ulehli společně a vzájemně se objímali pro věčnou lásku během posmrtného života,“ píšou vědci, které při vykopávkách vedl Qian Wang, docent na Katedře biomedicínských věd na Texas A&M College of Dentistry, ve své studii.
 
Během prvního tisíciletí, kdy tento pár žil, byla schopnost vyjadřovat lásku a usilovat o ní kulturně významná. Nejen, že byly populární fiktivní vyprávěné příběhy o lásce, existují historické záznamy popisující sebevraždu ve jménu lásky. Hledání lásky a umírání pro ni bylo společensky přijímáno, i když nikoliv podporováno.
 
Zdroj: International Journal of Osteoarchaeology

Mohlo by vás zajímat

Reklama