Vědci našli v jeskyni na Gibraltaru skrytou komoru, přebývali tam poslední neandrtálci

Už před čtyřmi lety zde objevili mléčný zub čtyřletého neandrtálce / Pixabay
V jeskyni Vanguard na Gibraltaru byla nalezena skrytá jeskynní komora zasypaná pískem. Vědci se domnívají, že by jim místo mohlo něco říci o posledních neandrtálcích, kteří zde žili.

„Vzhledem k tomu, že byl písek utěsňující komoru 40 000 let starý a že samotná komora musela být mnohem starší, museli zde přebývat neandrtálci, kteří žili v Eurasii zhruba před 200 000 až 40 000 lety,” řekl Clive Finlayson, ředitel Národního muzea Gibraltaru.

Jeho tým jeskyni prozkoumával minulý měsíc. Když našli komoru s délkou 13 metrů a dostali se dovnitř, spatřili úchvatné krápníky visící ze stropu. Na zemi našli povalující se kosti rysů, hyen, supů a dalších zvířat. Také tam našli pozůstatky mořského šneka, jehož někdo musel do jeskyně odnést.

Tým se těší na další průzkum. Finlayson očekává, že tam najdou hroby neandrtálců. Už před čtyřmi lety zde objevili mléčný zub čtyřletého neandrtálce. Vědci se domnívají, že již mrtvé dítě do jeskyně odnesla hyena.
 
O tom, že jeskyni neandrtálci opravdu používali, už experti důkazy našli. Například řezbu, možné umění neandrtálců. Kromě toho jsou zde důkazy o tom, že neandrtálci v jeskyni zabíjeli tuleně, otrhávali peří ptákům (nosili peří jako ozdobu) a užívali zde nástroje.
 
Tým spekuluje, že neandrtálci, kteří zde žili, byli jedni z posledních, nebo poslední, než před zhruba 40 000 lety vyhynuli.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama