Tři hodiny ráno jsou podle psychologů hodinou katastrofizace

Nejčastěji k probouzení dochází kolem třetí hodiny ranní / Pixabay
Greg Murray, profesor a ředitel Centra pro duševní zdraví na Swinburne University of Technology vysvětlil, proč se nejčastěji probouzíme ve tři hodiny ráno a zažíváme pocity strachu, obav a úzkosti.

Zatímco ve tři hodiny ráno nám hlavou kolují myšlenky plné obav, s nástupem světla se rozplývají a vy zjistíte, že neměly žádný význam. Byly iracionální a neproduktivní.

Naše neurobiologie dosáhne změny kolem třetí až čtvrté hodiny ranní. Tělesná teplota začíná stoupat, spánek již není tak hluboký (protože jsme toho již hodně naspali), sekrece hladiny melatoninu, spánkového hormonu, se snižují a naopak se zvyšuje hladina kortizolu, stresového hormonu. Náš organismus totiž cítí, že se blíží den.

Skutečnost je taková, že se pravidelně budíme v druhé polovině noci nebo minimálně máme „mělký” spánek. Stačí ale trocha stresu a tohle bdění se stane vědomým stavem.
 
Nejčastěji k probouzení dochází kolem třetí hodiny ranní. Murray ji popisuje jako hodinu katastrofizace. Z pohledu přírody je to údajně hodina fyzického i mentálního zotavování, protože jsme na kognitivní i fyzické nejnižší úrovni.
 
Jsme po většinovém spánku, ale přesto ještě musíme dospat. Ve tmě nám chybí sociální život, kultura, všechny věci důležité pro dospělé. Jelikož jsme oslabení a nemáme co dělat, zůstáváme sami se svou hlavou. A ta generuje problémy, které vykládá jako neřešitelné.
 
Murray to popisuje tak, že naše hlava problémy neřeší, ona je v tuto hodinu opravdu jen vytváří. Vznikají pocity jako obavy, strach, úzkost, lítost nebo vina.
 
Murray směřuje s řešením problému k meditacím. Pokud se probudíte zhruba v této hodině a cítíte úzkostné či jiné negativní stavy, zhluboka a pravidelně dýchejte a svůj dech poslouchejte. Odvede vás od všech negativních myšlenek.
 
Zdroj: The Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama