Paleontoložka učinila zásadní objev, relikviář sv. Maura zdobí ropuší kámen

Relikviář sv. Maura byl vyroben na zakázku benediktinského kláštera ve Florennes / Moravské zemské muzeum
Paleontoložce Moravského zemského muzea RNDr. Růženě Gregorové PhD. se podařilo prokázat, že jednu z nejvýznamnějších románských sakrálních památek v českých zemích - relikviář sv. Maura v Bečově nad Teplou - skutečně zdobí fosilní rybí zub.

Středověcí učenci jej pokládali za ropuší kámen, který se měl nacházet v hlavách starých ropuch a byla mu přikládána kurativní a ochranná moc především proti jedům a jedovatým živočichům.

V této chvíli se jedná o vůbec nejstarší doklad použití této fosilie na uměleckém předmětu. Písemné prameny potvrzují, že ropuší kameny byly součástí inventářů panovníků středověké Evropy a byly proto vysoce ceněny.

Růžena Gregorová, vedoucí Geologicko-paleontologického oddělení MZM, již dříve prokázala, že ropuší kameny zdobí vedle antických gem a dalších drahokamů také cášskou korunu, jež spočívá na bustě prvního římského císaře raného středověku Karla Velikého.

Relikviář svatého Maura je zcela unikátní zlatnickou památkou na území České republiky. Co do hodnoty, je tento předmět srovnatelný s korunovačními klenoty. Jeho vypátrání v roce 1985 se považuje za jeden z největších nálezů 20. století v tehdejším Československu.

Relikviář sv. Maura byl vyroben na zakázku benediktinského kláštera ve Florennes (nachází se na území Belgie). Tento klášter získal relikvie sv. Jana Křtitele a později sv. Maura z katedrály v Remeši. Právě pro uložení těchto ostatků byl relikviář zhotoven.

Zdroj: Moravské zemské muzeum, Zámek Bečov nad Teplou

Mohlo by vás zajímat

Reklama