Vědci vytvořili tělesnou mapu často nečekaných fyzických příznaků při halucinacích

Halucinace nejčastěji spojujeme se zrakem a očima / Pixabay
Zhruba 1 člověk ze 30 zažije alespoň jednou za život halucinace. Halucinace se projevují ve zrakovém a sluchovém ústrojí, přičemž jsou lidé, u nichž souvisejí s duševními nemocemi. Paleta projevů však je mnohem širší a zahrnuje celé tělo. Vědci vytvořili tělesnou mapu toho, jak naše těla halucinace ovlivňují.

Psychologové z britské univerzity v Leicesteru oslovili tucet dobrovolníků trpících na halucinace. Požádali je, aby si zaznamenávali pocity, které z nich mají. Jejich „deníky” byly strukturovány tak, aby si účastníci mohli zaznamenávat i jakékoliv jiné emoce, pocity a kognitivní stavy shodujícími se s vizuálními a sluchovými symptomy halucinací.

Na konci každého týdne proběhlo sezení, v němž si dobrovolníci povídali o deníku s jedním odborníkem z týmu. Výsledkem byla mapa, která popsala halucinace jako jedinou událost ovlivňující různé části těla.

„Obzvláště zajímavý byl rozsah pocitů v těle a kolem něj,” řekla hlavní autorka studie Katie Melvinová. Podle výsledků lidé s halucinacemi slyší hlasy, což je známá věc. Každý je ale vnímá jinak. Někdo jako křik, hovor, jiní zase jako šepot. Téměř polovina osob měla pocit motýlů v žaludku či kručení, když tyto hlasy slyšela.
 
V některých případech nastala nevolnost a fyzická bolest celého těla, brnění končetin či pocit, jako kdyby těla pacientů hořela. „Něco mám na jazyku,” hlásil jeden z účastníků, kteří někdy zároveň měli při halucinacích extrémní stavy nudy či hyperaktivity.
 
Halucinace spojujeme se zrakem a očima, lidé s touto psychózou však prožívají mnohem širší škálu příznaků, což bylo jenom v tomto malém vzorku 83 procent osob. Učit se o příznacích znamená učit se vyvíjet lepší terapie, upozorňuje vědkyně.
 
Zdroj: EClinicalMedicine

Mohlo by vás zajímat

Reklama