Další varování z kosmu, asteroid byl Zemi blíže než některé satelity

NASA varovala před dalšími blížícími se asteroidy / Pixabay
Před více než týdnem nepozorovaně proletěl těsně kolem Země asteroid o velikosti ledničky. Podle odborníků tento kus skály nebezpečný nebyl. Než by dopadl na zemský povrch, shořel by v atmosféře. Je to však varování. Několikáté, tentokrát možná nejznepokojivější.

K průletu došlo 24. října 2021. Ve vzdálenosti pouhých 3000 kilometrů (blíže, než jsou k nám dokonce i některé satelity) proletělo nad Antarktidou těleso s označením 2021 UA1. Byl to třetí nejtěsnější průlet v historii lidstva.

Díky tomu, že 2021 UA1 přiletěl ze směru od Slunce, zemská zařízení jej nedetekovala a astronomové si asteroidu všimli až čtyři hodiny po jeho průletu.

2021 UA1 měřil v průměru pouhé dva metry. K zemskému povrchu by se ani nepřiblížil. NASA klasifikuje asteroidy jako nebezpečné, pokud mají více než 140 metrů. Znepokojivá je ale těsnost průletu a opakovaná neschopnost astronomů zpozorovat hrozby přilétající od Slunce.
 
NASA varovala před dalšími blížícími se asteroidy. Začátkem listopadu se k nám má přiblížit pět balvanů s rozměry okolo 17 metrů či asteroid o rozměrech 52 metrů. Ani jedno z těles se však nedostane do blízkosti k Zemi ani na 829 000 kilometrů.
 
Zdroj: CNET

Mohlo by vás zajímat

Reklama