V Grónsku žil v pozdním triasu předek gigantických sauropodů

Nově objevený Issi saaneq je blízkým příbuzným býložravého dinosaura Plateosaurus trossingensis / Nobu Tamura
Na poloostrově východního Grónska Jameson Land byl objeven předchůdce velkých sauropodů, nový druh středně velkého býložravého dinosaura. Žil před 214 miliony let v epoše pozdního triasu.

Issi saaneq žil na území dnešního Grónska v době před 214 miliony let v období pozdního triasu. Středně dlouhý dinosaurus s dlouhým krkem byl předchůdce největších zvířat, jaká kdy kráčela po Zemi, sauropodů.

„Právě v té době se rozpadl superkontinent Pangea a začal vznikat Atlantský oceán. V tehdejší době na Zemi probíhaly závažné klimatické změny, které umožnily prvním býložravým dinosaurům migrovat do Evropy a dále,” řekl profesor Lars Clemmensen, který zkoumal dvě lebky tohoto tvora odkryté v roce 1994 ve formaci z pozdního triasu Malmros.

Zajímavé je, že byl tento dinosaurus kdysi považován za dinosaura Plateosaurus trossingensis, býložravce žijícího v oblasti Německa, Francie a Švýcarska v pozdním triasu. Tento druh dinosaura měl totiž podobnou anatomii.
 
„Je vzrušující objevit blízkého příbuzného známého Plateosaura, kterých byly v objeveny v Německu stovky,” myslí si paleontolog Oliver Wings z Univerzity Martina Luthera.
 
Zdroj: Diversity

Mohlo by vás zajímat

Reklama