Astronomové pravděpodobně našli stopy existence záhadné deváté planety

Spekulace o tajemné deváté planetě bloudící chladnou temnotou kosmu trvají po celá desetiletí / NASA
Je to jedna z největších záhad vesmíru. Existuje devátá planeta, která putuje po široké oběžné dráze 20 000 let? Dokázat její existenci se zatím věrohodně nepodařilo, ale nová studie ukazuje možné stopy, podle nichž by bylo možné ji najít.

Astronom Michael Rowan-Robinson z Královské univerzity v Londýně provedl analýzu dat shromážděných ze zařízení IRAS, astronomického teleskopu na oběžné dráze, který zkoumá infračervené spektrum.

IRAS podle výsledků detekoval v roce 1983 trojici záhadných zdrojů. Astronom tvrdí, že ani jeden ze zdrojů pravděpodobně devátou planetou není, ale mohou nám pomoci modelovat její skutečnou pozici a vyvrátit, nebo potvrdit její existenci.

Spekulace o tajemné deváté planetě bloudící chladnou temnotou kosmu trvají po celá desetiletí. Nový rozměr dostaly v roce 2016, když astronomové Mike Brown a Konstantin Batygin zjistili, že malá tělesa v Kuiperově pásu obíhají podivně, jako kdyby je gravitací ovlivňovalo jiné, mnohem větší těleso.
 
Najít devátou planetu, pokud existuje, je však nesmírně těžké. Pokud tam někde je, jedná se o poměrně malý a chladný objekt, který nejspíš neodráží příliš mnoho světla. Kromě toho nevíme, kde na obloze se má přesně nacházet.
 
Zdroj: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama