Vědci se obávají, že Perseverance může na Marsu posbírat falešné mikrofosilie

Vozítko Perseverance má za úkol hledat známky po pradávném mikrobiálním životě na Marsu / NASA
Experti varují, že při hledání známek pradávného mikrobiálního života na Marsu musíme být ostražití před „falešnými” mikrofosiliemi, tedy sedimenty vzniklými zvětráváním či smícháním chemikálií.

Za novou analýzou stojí astrobiolog Sean McMahon z Edinburské univerzity a geobioložka Julie Cosmidisová z Oxfordské univerzity. Dvojice varuje před procesy, díky nimž mohou vznikat na Marsu nebiologické pseudofosilie.

Vozítko Perseverance má za úkol hledat známky po pradávném mikrobiálním životě na Marsu. Jenomže i na Zemi musíme studiemi rozpoznat obyčejné starodávné horniny od zkamenělých starodávných mikrobů.

V případě Marsu je ale problém naše fantazie. Před nějakým časem se vědci domnívali, že našli na rudé planetě houby a brouky. Kromě toho je planeta také v hledáčku konspiračních teoretiků.
 
„V určité fázi vozítko určitě najde něco, co bude vypadat jako fosilie, takže schopnost je odlišit od struktur a látek vytvořených chemickými reakcemi je velice důležitá,” řekl McMahon.
 
Falešné mikrofosilie mohou vypadat stejně jako mikrofosilie skutečné. Vznikají buď zvětráváním a usazováním sedimentu nebo tvořením struktur kvůli hromadění a míchání chemikálií, díky čemuž vzniká takzvaná chemická zahrada - složitě biologicky vypadající struktury.
 
Zdroj: Journal of the Geological Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama