Vědci objevili v lidské čelisti neznámou svalovou strukturu

Žvýkací sval je nejvýraznějším čelistním svalem / Pixabay
V lidské čelisti objevili vědci třetí vrstvu žvýkacího svalu, která se pravděpodobně vyvinula speciálně u člověka. Podle nové studie hraje důležitou roli při udržování stability dolní čelisti.

Žvýkací sval je nejvýraznějším čelistním svalem. Podle anatomů měl mít dvě vrstvy, dřívější studie provedené na zvířatech však naznačovaly strukturu hlubší, se třetí vrstvou. Pokusy o její nalezení však byly rozporuplné.

Švýcarští vědci analyzovali v rámci nové studie, jejíž závěry byly publikované v časopisu "Annals of Anatomy", více než dvě desítky lidských hlav. Jedna z hlav přitom patřila živému člověku a 12 hlav bylo zakonzervováno ve formaldehydu.

Aplikovali dvě metody - disekci (odstranění tkání u hlav věnovaných vědě) a MRI skenování (snímání pomocí magnetické rezonance u živých lidí).
 
A skutečně nalezli v čelistním svalu třetí vrstvu, která byla pojmenována jako Musculus masseter pars coronidea a podle uspořádání svalových vláken v této vrstvě a jejímu připojení k dolní čelisti je zřejmé, že slouží k udržování její stability.
 
Ostatní savci mají také ve žvýkacím svalu více vrstev. Není však jasné, jestli některá z nich odpovídá Musculus masseter pars coronidea.

Jelikož ji však nemají šimpanzi, může to znamenat, že se vyvinula speciálně u lidského druhu. To však potvrdí, nebo vyvrátí budoucí studie.
 
Zdroj: Annals of Anatomy, Independent

Mohlo by vás zajímat

Reklama