Astronom spatřil asteroid před kontaktem s atmosférou, následná exploze měla sílu 2000 tun TNT

Jedná se teprve o pátý případ pozorování asteroidu ještě před vstupem do atmosféry / Pixabay
V první polovině března 2022 vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid. To by nebylo nic neobvyklého. Vesmírné kameny malých rozměrů vstupují do zemské atmosféry pravidelně.

To, co dělá tento asteroid tak jedinečným, je fakt, že jej maďarský astronom zahlédl ještě před interakcí s hranicí atmosféry.

V průměru asi dvoumetrový asteroid 2022 EB5 vstoupil do atmosféry v pátek 11. března kolem půl desáté večer koordinovaného světového času (UTC). Objekt byl v čase 19:24 UTC spatřen astronomem Krisztiánem Sárneczkym ze stanice Piszkéstető Konkoly Observatory v Maďarsku. Jedná se teprve o pátý případ pozorování asteroidu ještě před vstupem do atmosféry, píše ScienceAlert.

Asteroid do zemské atmosféry vstoupil rychlostí osmnácti kilometrů za sekundu o dvě hodiny později v čase 21:22 UTC nad Severním ledovým oceánem jihozápadně od norského ostrova Jan Mayen. Pár minut nato infrazvukové přístroje v Norsku a Grónsku zachytily explozi o síle dvou tisíc tun TNT. Pravděpodobně šlo o detekci exploze způsobené roztříštěním objektu ve vzduchu, než dopadl do oceánu.
 
Většina objektů těchto rozměrů a tohoto typu při pádu zemskou atmosférou explodují a změní se v bolid, velice jasný meteor. Podle vědců k tomu dochází v momentě, kdy do tělesa začne přes malé trhliny proudit vzduch. Při průletu atmosférou vysokou rychlostí tak dochází k hromadění tlaku.
 
Úlomky těchto kamenů dopadají na Zemi, jelikož však většinu zemského povrchu tvoří voda, nejčastěji si to zamíří do oceánů. Jinak tomu nebylo ani s 2022 EB5. Záblesk z exploze, který krátce osvítil oblohu, mohli vidět lidé v Norsku a na severním Islandu. 2022 EB5 je důležitý objev. Ukazuje naše pokročilé dovednosti detekce i nebezpečných asteroidů.
 
Zdroj: ScienceAlert, Interesting Engineering

Mohlo by vás zajímat

Reklama