NASA odhalila místa na Měsíci, kde by mohla přistát lidská posádka

Vytipovaná místa se nacházejí vždy v těsné blízkosti okraje některého kráteru / NASA
Před několika lety představila americká vesmírná agentura NASA svůj plán vyslat na měsíc po dlouhých padesáti dvou letech živou posádku a hned tím vyvolala řadu otázek.

Jednou z nich bylo, kde přesně by měla mise plánovaná na prosinec 2024 přistát. K jejímu rozluštění jsme nyní zase o něco blíže, protože NASA zveřejnila seznam třinácti uvažovaných míst, které by mohli astronauté z mise Artemis III prozkoumat.
 
„Výběrem těchto oblastí jsme zase o velký krok blíže k prvnímu návratu lidí na Měsíc od poslední mise programu Apollo,“ sdělil Mark Kirasich z vývojového týmu programu Artemis. Tou byla mise Apollo 17 v prosinci 1972, kdy se po měsíčním povrchu prošel Eugene Cernan s geologem Harrisonem Schmittem.

„Pokud se nám to podaří, nebude se to podobat žádné z misí, které proběhly v minulém století. Astronauté vstoupí do tmavých, stinných oblastí, dosud neprozkoumaných lidmi a položí zde základy pro případné budoucí dlouhodobé pobyty,“ poodhaluje detaily mise Kirasich.
 
Každá z třinácti uvažovaných oblastí je velká zhruba patnáct kilometrů čtverečních a nachází se v okruhu šesti stupňů selenografické šířky od jižního pólu Měsíce.

Všechny tyto oblasti jsou vybrány velmi pečlivě, v docházkové vzdálenosti od míst, která mají astronauté prozkoumat a s neustálým přístupem k slunečnímu světlu. To jim bude poskytovat energii a stabilní teplotu po celou dobu šesti a půl pozemských dní, které mají na měsíčním povrchu strávit.
 
Vytipovaná místa se nacházejí vždy v těsné blízkosti okraje některého kráteru. Ty totiž na měsíční povrch vrhají permanentní stín, ve kterém teplota zřídkakdy překročí -160°C. Právě tyto tmavé a stinné oblasti jsou hlavním cílem celého programu Artemis.

Vědci doufají, že by se zde mohly nacházet až několikametrové vrstvy zmrzlé vody, které by rádi prozkoumali. Zároveň by tato voda mohla v budoucnu sloužit jako zdroj kyslíku a vodíku pro případné dlouhodobé pobyty na měsíčním povrchu.
 
Přistání v těsné blízkosti měsíčního pólu je ale mnohem náročnější než přistání poblíž rovníku, kam dosud mířila většina přistávacích modulů. Ještě předtím, než se v okolí jižního pólu projde lidská posádka, tak do vesmíru zamíří dvě mise z programu Artemis – Artemis I a Artemis II. Ta první bude bez posádky, druhá už s posádkou. Přímo na Měsíci ale přistane až mise Artemis III.
 
Artemis I přitom na svou misi odstartuje už za pár dní – 29. srpna. Při svém průletu kolem Měsíce na palubě poveze mimo jiné i tři lidské figuríny, na kterých budou díky řadě senzorů vědci zkoumat vliv radiace a všech ostatních faktorů, kterým bude lidská posádka při takto dlouhém letu vystavena.  

Zdroj: ScienceAlert, NASA
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama