Zombie infekce z nového seriálu The Last of Us má podle vědců reálné základy

Houba v seriálu i ve videohře, ze které seriál vychází, napadá mozky lidí / HBO
Nový seriál z dílny HBO "The Last of Us" má po prvních dvou odvysílaných epizodách nakročeno k tomu stát se velkým hitem. Vychází z populární videohry, jejíž hlavním tématem je zombie infekce způsobena houbou, která napadá a ovládá lidi.

Pokud jste si mysleli, že vše je pouze fikcí scénáristů, tak možná budete překvapeni. Zombie houba totiž dle webu Daily Mail skutečně existuje. Alespoň ve světě hmyzu. Podle vědců ale není nereálné, že by se někdy mohla vyvinout tak, aby napadla i lidstvo.
 
Jedním z druhů, který dělá z hmyzu chodící zombie, se nazývá Cordyceps. Napadá mravence, které ovládne, donutí je jít na vyvýšené místo, kde zemřou. Poté skrze tělo oběti vyklíčí stonky, které vystřelují spory do okolí. Podobným způsobem fungují i další čeledi parazitických hub.

Dalším příkladem z hmyzí říše je Entomophthora Muscae – hmyzomorka muší. Infikuje samičky mouchy domácí, jejíž mrtvoly využívá k tomu, aby přilákala samce k páření. Nedávno bylo zjištěno, že čím déle je samička mrtvá, tím je pro muší samečky lákavější.

Hmyzomorka nejprve proniká kůží do těla mouchy, kterým prorůstá a infikuje nervový systém. Přibližně po týdnu donutí mouchu vystoupat na vyvýšený bod a roztáhnout křídla. Pak moucha uhyne. Následně houba na těle mouchy vypěstuje řadu mikroskopických stébel, které obsahují tekutinu se sporami, které vystřeluje ven.
 
Houba také uvolňuje chemickou látku, která funguje jako feromony lákající nic netušící samce, kteří se s infikovanou samičí mrtvolou páří. Tím na sebe nabalí vrstvu spor, které tak samec šíří do okolí. Tím je zajištěno, že se houbové spory rozptýlí co nejvíce a hrůzný proces se tak může opakovat na další mouše.
 
Dr. Henrik de Fine Licht, profesor na Kodaňské univerzitě, seriál "The Last of Us" také sleduje a pro Daily Mail uvedl, že myšlenka, že by nákaza mohla z hmyzu přeskočit i na lidi, není vůbec nereálná. „Mnoho nových onemocnění pravděpodobně pochází z patogenů infikujících původně jiné druhy, takže tato myšlenka je docela reálná,“ vysvětlil biolog.
 
De Fine Licht ale uklidňuje, že apokalypsa zatím není na pořadu dne. Alespoň tedy v dohledné budoucnosti. Všechny houby, které napadají hmyz, jsou totiž zaměřeny obvykle jen na jeden konkrétní druh hmyzu. Trvalo by prý proto několik milionů let, než by byly schopny se adaptovat na člověka.
 
Zombie apokalypsa způsobená houbami tak zatím zůstane jenom na televizních obrazovkách. Toho, že se filmaři inspirovali právě těmito houbami, si všiml i doktorand Sam Edwards, který s doktorem de Fine Lichtem spolupracuje. „Když vidíme scénu, kde stará paní sebou škube na židli, dělá to právě při západu slunce, což je doba, kdy dochází k manipulaci much hmyzomorkou,“ popsal podobnosti doktorand.
 
Tím, že se inspirovali ve hmyzí říši, se ale netají ani samotní autoři. Spolutvůrci seriálu Neil Druckmann a Craig Mazin uvedli, že jejich houba je ve skutečnosti založena na Cordycepsu. Ten infikuje mravence, které nutí vylézt na vrchol rostliny, kde se pevně zakousnou a zůstanou tam uvěznění, dokud nezemřou. Poté houba skrz exoskelet své oběti vyrazí tykadlovité stonky, které vystřelují spory na zem pod ní, což jí umožní nakazit další mravence.
 
Houba v seriálu i ve videohře, ze které seriál vychází, napadá mozky lidí a ovlivňuje tak jejich chování. To si dlouho mysleli i vědci o Cordycepsu a mravencích. Výzkum z roku 2019 ale ukázal, že houba ve skutečnosti řídí čelistní svaly mravenců.
 
Další dvě parazitické houby objevili v roce 2020 vědci z Dánského přírodovědného muzea a Kodaňské univerzity. Strongwellsea acerosa a Strongwellsea tigrinae se zavrtávají do dospělých much, vytvářejí v jejich břiše velký otvor a poté je zevnitř požírají.

Rána ale mouchu okamžitě nezabije. Skrze otvor totiž žijící moucha vylučuje spory, které se tak mohou šířit všude kolem. Vědci se domnívají, že mouchy udržují při životě silné chemické látky podobné dopingu, které houby vylučují.
 
Seriál "The Last of Us" běží na platformě HBO od 15. ledna 2023 v týdenním intervalu až do 12. března. Celkem tak bude odvysíláno devět dílů, ve kterých obsadil hlavní roli Pedro Pascal a Bella Ramsey. Za jeho vznikem stojí Neil Druckmann, autor veleúspěšné videohry The Last of Us z roku 2013, která také byla předlohou k celému seriálu.

Druhým autorem je americký producent a scénárista Craig Mazin, autor pětidílného Černobylu – světového hitu, který HBO uvedla v roce 2019. A už po prvních dvou odvysílaných epizodách to vypadá, že "The Last of Us" má našlápnuto k tomu stát se dalším obrovským hitem.

Zdroj: Daily Mail, HBO

Mohlo by vás zajímat

Reklama