Jak propojit vinylové nebo CD sbírky s digitální hudbou? Stačí správný zesilovač

Například zesilovač Bose Music Amplifier umí pracovat s analogovými i digitálními formáty / Bose
Možná vás láká myšlenka pořízení nového gramofonu a občas procházíte nabídku desek na internetu. Nebo máte ve skříni skoro zapomenutou sbírku CD disků nebo vinylů spolu s přehrávačem či gramofonem a hudbu přitom streamujete pomocí Spotify a posloucháte ji přes přenosný Bluetooth reproduktor.

Faktem je, že čím víc zvukových formátů chcete používat, tím obtížnější je najít vhodný způsob, jak je všechny propojit do jednoho funkčního systému.

Řešením může být dle webu značky Bose použití vhodného zesilovače, který dokáže pracovat s analogovými i digitálními hudebními knihovnami. Pojďme si demonstrovat vzorový příklad na přístroji Bose Music Amplifier.

Analogové a digitální nahrávky: Které jsou lepší?

Typickým příkladem analogových zvukových nosičů jsou vinylové desky a audiokazety. CD disky, MP3 a veškerý hudební obsah streamovaný z internetu zastupuje naproti tomu digitální zvuk. Proč bychom se vlastně měli chtít v těchto pojmech orientovat?

Aniž bychom zacházeli příliš hluboko do technických pojmů, rozdíl mezi analogovými a digitálními formáty tkví v tom, jak jsou zvukové vlny zaznamenány, a především pak uloženy. Většina nahrávek je ve studiích pořizována v analogové podobě a na analogové nosiče mohou být pak skladby uloženy v původní podobě a kvalitě.

Pro uložení nahrávky na pevný disk nebo jiný datový nosič včetně CD je třeba převést analogové vlny na čísla – jedničky a nuly. Při reprodukci je však čísla třeba převézt zpět, protože reproduktor umí vytvořit zvuk z analogového signálu.

Proto jsou nahrávky na vinylových deskách považovány za jedny z nejkvalitnějších. Aby na ně byly zvukové vlny uloženy, není třeba je převádět nejdřív na binární čísla a pak při přehrávání zpět do analogové podoby. Skladby jsou uloženy v původním formátu a výsledek může být díky tomu přesnější reprezentací studiové nahrávky.

S vinyly souvisí ale i stinné stránky – povrch desek se může časem poškodit nebo zaprášit a výsledkem je slyšitelné praskání či jiné zvuky při přehrávání. I záznam na magnetické pásce se může časem zhoršit.

Na digitální nahrávky nemá zub času negativní vliv. Pokud pomineme nebezpečí zničení datového nosiče (například CD nebo pevného disku), jsou v podstatě věčné a jejich kvalita zůstává nedotčena. Kromě toho je správa a údržba digitální hudební knihovny mnohem jednodušší. Digitální nahrávky zapadají ideálně do doby mobilních zařízení s vestavěnými miniaturními paměťovými úložišti.

Díky technologickému pokroku je kvalita digitální hudby z pohledu mnoha uživatelů plně dostačující, nicméně někteří posluchači stále preferují teplý a bohatý zvuk, který nabízí vinylové desky.

Propojení analogového a digitálního světa hudby

V průběhu posledních dvou desetiletí začala světu jednoznačně dominovat digitální hudba a velká část lidí přesunula své staré analogové sbírky do skříní nebo sklepů. Díky přístrojům, jako je například zesilovač Bose Music Amplifier, je možné je opět vzkřísit a oba světy propojit do jediného moderního systému.

Zmíněný zesilovač umí totiž pracovat s analogovými i digitálními formáty. Jeho vstupy umožňují připojit externí zařízení, jako je gramofon s vestavěným předzesilovačem, CD přehrávač nebo kazetový magnetofon a současně je vybaven Wi-Fi rozhraním i kabelovým síťovým konektorem a integrovanými funkcemi pro plnohodnotné využití digitální hudby.

Umožňuje připojení k hudebním knihovnám uložených v cloudu i na zařízeních připojených k domácí síti a zároveň umí přímo přistupovat k populárním streamovacím platformám (například Spotify) i online rádiím. Zesilovač přistupuje přímo ke službám, takže hudba nemusí být přehrávána v telefonu a do zesilovače posílána přes Bluetooth, což má výhodu v tom, že uživatel není vázán na dosah Bluetooth.

Veškerý digitální obsah je možné využívat stejně jako u ostatních chytrých reproduktorů Bose pomocí mobilního zařízení s aplikací Bose Music a díky podpoře Apple Airplay 2, Chromecast či Spotify Connect také přímo z dalších aplikací. V Bose Music lze také upravovat úroveň basů a výšek v závislosti na osobních preferencích nebo druhu hudby.

Například k zesilovači Bose Music Amplifier je možné připojit až dva páry pasivních reproduktorů, tedy takové, které nemají vlastní vestavěný zesilovač. Využít lze jak podlahové, tak i regálové nebo stolní reproduktorové Hi-Fi soustavy, případně i stropní nebo nástěnné modely, jako třeba Virtually Invisible 791 II nebo i venkovní reproduktory Bose 251 pro Pro ozvučení teras a pergol, případně Bose Freespace 360 II, které lze zakomponovat přímo do zahrady.

Možná přišel čas oprášit ty krabice plné vinylů nebo CD disků a pustit si znovu zapomenuté skladby, o kterých jste si mysleli, že se k nim už nikdy nevrátíte. Už nemusíte volit mezi analogovým a digitálním zvukem.

Zdroj: Bose

Mohlo by vás zajímat

Reklama