Aero má „zelenou“ k provádění výcviku na nových letounech L-39NG

Osvědčení je vydáno pro vzdušný prostor České republiky / AERO Vodochody AEROSPACE
Tuzemský výrobce letadel Aero je od ledna 2023 oprávněn provádět výuku a výcvik na vojenské letecké technice podle nových pravidel.

Osvědčení vydané Odborem dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany ČR se vztahuje dle webu Aero Vodochody na letouny Albatros, Alca i nové Engéčko.

Certifikát osvědčuje společnost Aero jako organizaci a pracoviště schválené k provádění výuky a výcviku na vojenské letecké technice.

„Aero tak může realizovat výuku a výcvik nejen na letounech L-39 Albatros, L-159, ale čerstvě i na nových cvičných letounech L-39NG, které jsme začali sériově vyrábět,“ uvádí Pavel Tůma, výkonný viceprezident a Chief Program Officer Aero.

Vydané osvědčení navázalo na předchozí oprávnění pro výuku a výcvik Aero. Nově byla do činnosti zahrnuta pravidla vyplývající z evropských pravidel EMAR, jež byla přijata do národní legislativy České republiky.

Approved Training Organization, její lektoři a experti z Aero jsou tímto oprávněni provádět typový a instruktorský výcvik a rozšíření dalších práv k letounům z dílny Aero.

Osvědčení je vydáno pro vzdušný prostor České republiky a vztahuje se na užívání Letiště Vodochody, které již 70 let slouží pro vývoj a zalétávání letadel tradičního českého výrobce.

Další letiště a vzdušné prostory jsou předmětem autorizace Ministerstva obrany ČR. Osvědčení o způsobilosti k výuce a výcviku na vojenské letecké technice je vydáváno na základě splnění požadavků zákona o ozbrojených silách České republiky.

Zdroj: AERO Vodochody AEROSPACE

Mohlo by vás zajímat

Reklama