Paleontologové objevili unikátní prehistorická jatka a zónu smrti dinosaurů

Nejvíce zkázonosné byly v oblasti Hell Creek nakonec přívalové vlny / Pixabay
Přibližně před 66 miliony let došlo v oblasti plání Severní Dakoty k nepředstavitelné hrůze – ne náhodou se jí přezdívá „Hell Creek Formation".

Nebezpečí přišlo bez varování, země se zatřásla kvůli dopadnuvšímu asteroidu (na dnešní škále zemětřesení to odpovídá cca hodnotě mezi 10 - 11). Pro život z posledního období druhohor to byla samozřejmě katastrofa nejvyššího řádu.

Kousky skla, roztavené po dopadu asteroidu, řečené tektity (hornina, která vzniká dopadem mimozemského tělesa na zemský povrch), pak totiž létaly i rychlostí přes 320 km/h a ani ty nebyly o nic méně smrtící (nemluvě o tom, že „napršely" ve 180 cm vrstvě).

Pro život v oblasti Hell Creek to ale nakonec byly přívalové vlny, co se ukázalo, nejvíce zkázonosné. Během šestiletých výkopů v této oblasti paleontologové potvrdili, co si již dlouho mysleli: v srdci Severní Dakoty leží unikátní prehistorická jatka a „zóna smrti", jenž je zatím tím nejlepším a nejkompletnějším důkazem o událostech, během nichž došlo k nejznámějšímu masivnímu vymírání.

K nalezení zde bylo prakticky vše: zkamenělé ryby, vegetace, savci, hmyz, vodní plazi, dokonce i část Triceratopse. To vše archivované v řece času poté, co se tudy prohnala cca 10 metrů vysoká zeď vody, jež pobila většinu tvorů a poté je tsunami zakonzervovalo v zemi. 

Podle paleontologa Roberta DePalmy jde o zcela unikátní příležitost, protože je to první skutečně masivní sbírka prakticky všech vyšších životních forem, co tehdy žily a to na jednom místě a právě z období vyhynutí dinosaurů. 

Určitě to není jen další sbírka kostí z dalšího nudného křídového období. Jde o skutečný Svatý grál: „Na žádném jiném druhohorním nalezišti se nenachází tak dokonalá sbírka všech typů organismů a v takovém počtu. Je tam i mnoho životních forem v různých obdobích svého života. Všichni přitom zahynuli ve stejném okamžiku."

V době křídy byla oblast Severní Dakoty domovem i vnitrozemského moře. Bylo zde proto mnoho typů živočichů (amoniti, mosasauři). Asteroid sice dopadl tisíce kilometrů odsud, přesto byl smrtící. Zásah navíc vymrštil živočichy z vody na pevninu poté, co nakrátko obrátil tok řeky. Vše bylo poté v řádu cca 20 minut zabito tektity (dvě vlny oddělené), jež jsou zde ve výši asi tak 2 metrů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama