V Leicestershire našli zachovalý štít keltského bojovníka z kůry, vůbec první tohoto typu v Evropě

 
Další 1 fotografie v galerii
Štít je vyztužen dřevěnými pásy a vybaven ráfkem a rukojetí / Univerzita v Leicesteru
Vědci radiokarbonovou metodou datovali nález do období let 395 až 255 př. n. l. Badatelé našli jednotlivé části štítu a podařilo se jim zrekonstruovat ho jako celek. Vyztužili ho dřevěnými popruhy a opatřili ráfkem. Zároveň štít vykazuje známky malování červenou barvou.

Štít starý 2400 let je vůbec prvním nálezem svého druhu v Evropě. Všechny ostatní keltské štíty objevené již dříve na kontinentě totiž byly vyrobeny ze dřeva nebo kovu. Ovšem použití kůry je daleko lepší alternativou, bojovník pak není tak těžkopádný.

Analýza objeveného štítu zároveň ukázala, že je vyztužen dřevěnými pásy a vybaven ráfkem a rukojetí, které mu usnadňují držení a následné použití. Objeven byl v roce 2015 jižně od Leicesteru na louce Everards Meadows ve výkopové jámě v zamokřené půdě. Enderbyho štít měří 670 x 370 milimetrů. „Štít byl nalezen lícem dolů v zemi a uvnitř vidíte část rukojeti,” komentuje nález Matt Beamish z univerzity v Leicesteru.

Odborníci udělali kopii štítu. Podle podrobné analýzy pochází kůra z olše, vrby, topolu a lísky. Vnější vrstva kůry tvořila vnitřek štítu. Hřeben ve středu štítu je vyrobený z vrbového jádra, které bylo sešitou buď plochým vláknem trávy, nebo lýkovým vláknem.

Rukojeť je vyrobena z vrbové kulatiny, na konci zploštělá a vroubkovaná, připevněná ke kůře.  Štít je pomalovaný červenou hematitovou barvu a poškozený hroty šípů. 

K průzkumu používají řadu analytických technik včetně CT skenování a 3D tisku. Kůra a košíkářské předměty se zřídkakdy zachovají, proto je nález tak jedinečný, což potvrzuje i Rachel Crellinová, která na univerzitě v Leicestru vyučuje období pravěku.

Zároveň upozorňuje, že se vědci zprvu domnívali, že štít vyrobený z kůry bude příliš křehký pro použití v bitvě, ale tento předpoklad se neukázal jako správný. I když štít není tak masivní jako dřevo nebo kov, jeho lehkost je velkou výhodou, protože bojovníkovi dává větší rychlost a možnost pohybu, což zúročí při obraně. V Evropě jde o první štít z kůry, ovšem o podobných štítech existují důkazy z jižní polokoule, například z Austrálie, Bornea nebo Filipín. Nález bude uložen v Britském muzeu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama