Oživlý hlas Titaniku: Kontroverzní mise chce vylovit z vraku Marconiho telegraf

Marconiho telegraf by mohl poskytnout další pohled na katastrofu díky zprávám, které poslal / Pixabay
Soudkyně v americkém státě Virginie Rebecca Beach Smithová dala zelenou misi společnosti RMS Titanic, která spravuje vrak Titaniku už od 90. let minulého století. Cílem je Marconiho telegraf, hlas Titaniku. Možná bude nutné do lodi i řezat.

15. dubna roku 1912 se potopila slavná loď a s sebou pod hladinu stáhla přes 1500 lidských životů. Byla to první a zároveň poslední plavba v těch dobách největšího parníku na světě.

Příběh lodi společnosti White Star Line proslavil i slavný romantický film z roku 1997, ovšem teď Titanic čeká další katastrofa, která už tak poetická rozhodně nebude. Vrak dávného kolosu požírají hladové bakterie Halomonas titanicae. Dokonce hrozí, že Titanic do roku 2030 úplně zmizí. Na jeho případné vyzvednutí tak máme jen pár let.
 
RMS Titanic, Inc., je společnost, která se záchranou vraku od 90. let zabývá. Dostala povolení k misím, díky kterým bylo z vraku na povrch dopraveno asi pět tisíc talířů, notových záznamů, špendlíků, ozdob a dalších artefaktů. Nyní soud ve Virginii schválil další misi RMS Titanic, Inc., jejím cílem má být obnova telegrafu, který byl používán k tísňovým voláním. Mise byla tak rychle schválena proto, že se nám Titanic ztrácí před očima.

Proč se společnost telegraf, pomocí kterého posádka při osudné havárii před 108 lety vysílala tísňové volání, nepokusila vysvobodit už dříve? V roce 2000 dostala firma RMS Titanic od soudu naopak červenou, protože by při snaze telegraf vysvobodit musel být rozřezán trup lodi. Titanic je ne jen historická památka, ale také hromadný hrob. Nyní nastala situace buď, anebo.
 
Soudkyně Rebecca Beach Smithová tedy rozhodla ve prospěch mise, protože má telegraf obrovskou historickou, kulturní, vědeckou a vzdělávací hodnotu. „Kdyby nebylo tohoto přijímače, nemohly by být vyslány žádné nouzové signály, nikdo by nepřežil a možná bychom o Titaniku nikdy neslyšeli,“ vysvětlil hodnotu telegrafu prezident  RMS Titanic Bretton Hunchak pro Business Insider. Mise se má uskutečnit koncem srpna, popřípadě v září. Možná je to poslední šance, jak příběh Titaniku zvěčnit.
 
RMS Titanic chce při misi použít dálkově ovládané podvodní vozidlo (ROV), pomocí kterého vstoupí do telegrafní místnosti, tam tento robot pořídí fotografie a speciálním nástrojem připojeným ke svému trupu vyzvedne Marconiho telegraf. Aby se robot ke svému cíli dostal, pravděpodobně bude muset být odřezána část střechy podpalubí. I když společnost dostala povolení, požadavkem je, aby byl průnik vzhledem k vraku proveden co nejšetrněji.
 
Zatím není úplně jasné, zda vůbec bude nutné do lodi řezat. Střecha Titaniku je za tu dobu děravá. Prezident společnosti to vysvětluje takto: „Navrhli jsme nástroj, který je sám o sobě velice hubený. Může klouzat dolů skrze díry ve střeše a pak pracovat uvnitř v kontextu větší místnosti.“ Podobný nástroj už společnost RMS Titanic použila v minulosti. Právě díky němu dokázala z trosek dostat zbytky zavazadel mrtvých pasažérů.
 
Hlavní je, že experti na Titanic z RMS Titanic loď moc dobře znají. „Nebudeme tam poprvé. Nebude to překvapení. Víme, co můžeme očekávat a jaká budou při operaci omezení,“ řekl Hunchak.
 
Bez pochyb jde o jednu z nejdůležitějších výprav k vraku slavného Titaniku. Znovu se tak probouzí osudová tragédie, kvůli které bylo v chladných vodách ztraceno tolik životů. Marconiho telegraf by mohl poskytnout další pohled na katastrofu díky zprávám, které poslal a přijal, než došlo ke kolizi s nešťastným ledovcem. Je to takový zemřelý hlas Titaniku. Také se z telegrafu dá získat tísňové volání, když loď klesala do hlubin.
 
Vlády Británie a Ameriky s tímto však nesouhlasí. I podle veřejnosti by tento hrob měl být ponechán v klidu a v míru. Obě strany mezi tím tvrdí, že jim jde o ochranu lodi. Rodiny obětí neštěstí naléhají na zrušení mise.

Mohlo by vás zajímat

Reklama