Velryby se stravují podle výzkumu třikrát více, než se předpokládalo

Velryby produkují trus bohatý na železo / Pixabay
Podle pozorování velryb s pomocí senzorů přilepených na jejich tělech v přirozeném prostředí se tito kytovci krmí třikrát více, než se myslelo. Nový výzkum zdůrazňuje jejich důležitost pro vodní ekosystémy.

Podle nového výzkumu vyhubení velryb prakticky zničí mořské prostředí, obnovení jejich populací může naopak udělat zázraky.

Velryby produkují trus bohatý na železo. Jsou to takoví recyklátoři v prostředí, v němž žijí. Jak se velryby krmí a vyprazdňují, jejich trus padá na dno, kde z něj profituje fytoplankton, malé řasy, které bez železa nemohou růst.

Tyto řasy jsou potravou pro krunýřovky, jimiž se stravují právě velryby. Velryby však jsou ještě větším motorem mořské ekologie, než si vědci mysleli.
 
Ti sledovali s pomocí senzorů přilepených na těla 321 velryb pomocí přísavek velryby různých druhů v Jižním oceánu obklopujícím Antarktidu. Pomocí této technologie vypozorovali, že velryby se stravují třikrát více, než se předpokládalo.
 
Díky tomu mají na oceány ještě mnohem větší vliv. A jejich ochrana a obnovení populace ve všech koutech oceánu dostává další rozměr.
 
Zdroj: Business Insider

Mohlo by vás zajímat

Reklama