Buněčné zemědělství. Laboratorní maso vytlačí i vegetariánské hamburgery

Bude to kuřecí, vegetariánský nebo laboratorní hamburger? / Pixabay
Zemědělství, zpracování dřeva a využívání půdy vede podle Mezinárodního panelu pro změnu klimatu ke 25 procentům emisí škodlivin. Vědci se proto snaží „vyrábět” potraviny v laboratořích. Cílem je mít udržitelné zdroje potravin, které budou standardem do roku 2030.

Zemědělství, zejména hospodářská zvířata, patří mezi hlavní příčiny emisí oxidu uhličitého a metanu. Vědci se proto ve svých laboratořích pokoušejí získat udržitelné zdroje potravin - pěstují takzvané „kultivované” maso. Produkt by mohl podle webu MailOnline snížit množství emisí a uspokojit všechny konzumenty.

„Přínosy pro životní prostředí, které plynou z produkce masa bez chovu hospodářských zvířat, jsou dobře známy, stejně tak jako výhody pro dobré životní podmínky zvířat a lidské zdraví. Víme, že jsou spotřebitelé připraveni si novinku koupit a vyzkoušet,” prohlásil Rich Dillon, generální ředitel společnosti Ivy Farm Technologies.

Jean-Francois Hocquette, agronomický inženýr na Francouzském národním institutu pro zemědělský výzkum se však domnívá, že neexistují důkazy o pozitivním dopadu na životní prostředí u laboratorního masa, ve srovnání s klasickým masem. „Tyto otázky studovaly zatím jen tři vědecké práce a já s nimi nesouhlasím,” dodal.
 
Zmíněné laboratorní produkty budou na trhu nejdříve koncem roku 2023. Schválení kultivovaného masa má totiž od první žádosti trvat zhruba 18 měsíců. Některé z těchto potravin se přitom mohou stát základem běžného jídelníčku do roku 2030. Podle expertů pak laboratorní maso vytlačí z trhu dokonce i vegetariánské hamburgery.
 
Na kultivovaném mase pracuje hned několik firem. Britská společnost Ivy Farm Technologies by chtěla mít ve druhé polovině roku 2023 na pultech prodejen laboratorní mleté maso a klobásy "vyrobené" ze svalových buněk živých zvířat.

Francouzský startup Gourmey se sídlem v Paříži zase vytvořil s pomocí kachních buněk Foie gras (ztučnělá játra vodních ptáků). Vrcholem je pak 3D tištěné hovězí maso Wagyu vypěstované z kmenových buněk či laboratorní latte vytvořené s pomocí rostlinných buněk extrahovaných z kávovníku.
 
„Potraviny se v příštích deseti letech změní více než za předcházejících 10 000 let díky novým inovacím v technologiích a biotechnologiích,” predikuje Ryan Bethencourt, generální ředitel společnosti Wild Earth, která se zabývá výrobou krmiva pro psy. Tradiční zemědělství se tak změní v zemědělství buněčné.
 
Zdroj: MailOnline

Mohlo by vás zajímat

Reklama