Připojení k budoucnosti: 5G přinese podle experta rychlejší data i samořídící auta

 
Další 2 fotografie v galerii
Rychlost je rozhodně nejviditelnější výhodou 5G / Ericsson
Svět 5G přichází. Zeptali jsme se proto Jiřího Rynta z firmy Ericsson na to, co všechno bude jinak pro přechodu na technologii 5G. Překvapivě dalekosáhlé důsledky bude mít na chování nás, spotřebitelů, i fungování byznysu.

Pátá generace bezdrátových systémů je připravovaný telekomunikační standard nové mobilní sítě, který technicky překonává stávající řešení 4G (LTE Advanced). Hlavním přínosem nové technologie je až desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti a podstatné snížení doby odezvy oproti standardu 4G.

Někteří se 5G bojí, jiní je vítají s otevřenou náručí. Který přístup je podle Vás realističtější?

Na internetu kolují různé absurdity týkající se 5G, na které s dovolením ani nebudu reagovat. Ono je přirozené, že nové a ne všem srozumitelné technologie mohou vyvolávat obavy. A já rozhodně nechci tyto obavy části veřejnosti bagatelizovat. Je třeba ale nahlas říci, že různé teorie o škodlivém vlivu signálu 5G na lidské zdraví či přírodu jsou neopodstatněné. Mobilní sítě a jejich vliv na zdraví jsou léta předmětem výzkumů, ať už Světové zdravotnické organizace (WHO) či lokálních entit, za všechny například Public Heath England. Nikdy nebyl zaznamenán žádný potencionálně problematický dopad používání mobilních sítí.

5G sítě již fungují po celém světě. Jen v Evropě bychom napočítali deset zemí, kde 5G běží v komerčním provozu. Poslední síť otevřená spotřebitelům byla na našem kontinentu spuštěna před měsícem v Maďarsku, a první před více než rokem ve Švýcarsku, kde je dnes dostupná 90 procentům populace. Obě naposledy zmiňované sítě mimochodem postavila firma Ericsson. Chci ale ještě jednou zopakovat, že globální i lokální autority vždy řeší mimo jiné elektromagnetickou kompatibilitu (EMC) sítě před jejím zpuštěním, tedy její vliv na okolí. Mobilní sítě proto splňují velmi přísné standardy v souladu se zdravotnickými normami.

Takže se můžeme jen těšit na rychlejší internet v mobilu?

Rychlost je rozhodně nejviditelnější výhodou 5G, podle parametrů konkrétní sítě bude postupně zhruba o řád vyšší než přenosová rychlost 4G tak, jak budou postupně implementovány patřičné standardy. To pro Vás jako uživatele chytrého telefonu znamená, že například budete úplně samozřejmě streamovat seriál v obrazové kvalitě 8K při cestě tramvají z práce. Vzhledem k tomu, že výkon 5G překonává velmi často i pevnou linku, jistě se najde dost spotřebitelů, kteří ji odhlásí a na svůj domácí internet budou přistupovat přes 5G.

Výrazně nižší je také latence signálu, tedy jeho zpoždění. To bude důležité, často vlastně tím nejdůležitějším parametrem, na poli takzvané Mission-critical Machine Type Communication. Jedná se o využití 5G sítí například pro řízení robotů ve výrobě, při provozu autonomních vozů anebo také u herních aplikací, které využijí možnosti přenesení výpočetního výkonu z konzole do cloudu a zobrazování hry na jednodušších terminálech.
Dojde také ke znásobení konzumace video obsahu na mobilních zařízeních, jak přímo potvrzuje náš nedávný průzkum Ericsson ConsumerLab, založený na rozhovorech s 35 tisíci uživateli chytrých telefonů z 22 zemí světa. Vše nasvědčuje tomu, že zatímco 4G představovalo víceméně jen vylepšení telekomunikační infrastruktury, 5G přinese dalekosáhlé proměny spotřebitelského chování. Mnohem radikálnější důsledky ale bude mít v úplně jiných ohledech.

A to kterých?

Jak jsem již částečně zmínil, revoluce přicházející s 5G se zdaleka netýká jen chytrých telefonů. Prostřednictvím 5G lze k síti připojit až 100 přístrojů na metr čtvereční. Otevře tak stavidla internetu věcí čili IoT, neboli připojení všemožných přístrojů od různých čidel přes ovládací systémy zařízení po autonomní vozy. Vcelku zásadně tak promění provoz infrastruktury, dopravu, průmysl, zemědělství, zdravotnictví. Sítě 5G dříve či později ovlivní snad každý sektor lidské činnosti.

Pro konkrétnější představu, můžete prosím rozvinout třeba ten příklad s autonomními vozidly?

Velmi rád. Pravděpodobně již v této dekádě se tato technologie rozšíří a bude se integrovat v ucelený systém, ve kterém se budou koordinovaně pohybovat autonomní vozy, hromadná doprava i automobily řízené řidičem, nehledě na chodce a cyklisty. Aby provoz byl plynulý a hlavně bezpečný, bude robotické vozidlo potřebovat veškerá data, která bude možné získat. Proto bude neustále komunikovat jak s jinými autonomními vozy, tak nějakou formou dispečinku a také různými senzory podél silnice.

To vše se samozřejmě bude dít automaticky, Vy jako pasažér to ani nezaznamenáte. Podél Vaší řekněme deset kilometrů dlouhé trasy se ale vůz, který Vás poveze, takto spojí se stovkami různých prvků prostřednictvím mobilních dat. Ať z hlediska hustoty těchto přístupových bodů nebo potřebné přenosové kapacity, je 5G předpokladem pro pokročilá dopravní řešení. A to platí i pro další inovace, které již vidíme na obzoru. 5G nás obrazně řečeno připojí k budoucnosti.

Mohlo by vás zajímat

Reklama